IMF-opfordring til ECB: Opkøbsprogram ved fortsat lav inflation

Den Europæiske Centralbank kan blive nødsaget til at tage brug af fuld-skala kvantitative lempelser, hvis inflationen i eurozonen holder sig i dødvandet.

Foto: Daniel Reinhardt, picture-alliance, dpa/AP

Det vurderer den internationale valutafond IMF.

- Hvis inflationen forbliver genstridigt lav bør ECB overveje et stort aktivopkøbsprogram. Det ville booste tilliden, forbedre balancer hos virksomheder og forbrugere og stimulere bankudlån, skriver IMF i en vurdering af økonomien i eurozonen ifølge Bloomberg News.

ECB sænkede på sit seneste rentemøde 5. juni sine ledende renter til et historisk lavt niveau, men hvis det ikke har den ønskede effekt på inflationen, kan der være behov for at tage nye værktøjer i brug - og det kan altså blive aktivopkøb.

- Jeg mener ikke, at der er nogen uenighed med IMF. Vi har været meget klare om, at hvis inflationen vil være for lav i for lang tid, så kan vi bruge yderligere instrumenter, inklusive yderligere ikke-konventionelle tiltag, sagde ECB-bestyrelsesmedlem Benoit Coeure fredag ifølge Bloomberg og tilføjede:

- Men vi er endnu ikke i den situation.

Specifikt betegnede han et program for opkøb af aktiver som en mulighed i værktøjskassen, men det er der ikke behov for i dag, siger han.

- Det tror jeg ikke, at IMF er uenig i, tilføjede Coeure.

IMF har betegnet inflationen i eurozonen på 0,5 pct. i maj som "bekymrende lav" og endvidere arbejdsløsheden på 11,7 pct. som "uacceptabel høj".

BRANCHENYT
Læs også