Overset fælde ved forældrekøb

Farligt kun at fokusere på skat ved forældrekøb, mener udlejningsekspert.

Det er afgørende at kende reglerne grundigt, når man foretager et forældrekøb. Gør man ikke det, risikerer man i værste fald at komme i en situation, hvor man ikke kan opsige sin lejer.

Advarslen kommer fra Mark Jensen, der er indehaver af SAPU, som er en rådgivningsvirksomhed for private udlejere.

Alt for mange stirrer sig blinde på skattereglerne samt på at få den billigst mulige finansiering, mener han.

Hvad er Sapu?
  • SAPU er en forkortelse for "Sammenslutningen af private udlejere".
  • Det er et privat rådgivningsfirma, som blev grundlagt i 2005 med det formål at yde service og rådgivning til private udlejere.

"Det er langt mere væsentligt at gøre sig tanker om, hvad der skal ske med ejendommen, efter at barnet er flyttet," siger Mark Jensen til epn.dk.

For kort horisont

Standardrådet fra bankerne om at betragte et forældrekøb med minimum fem års horisont, holder heller ikke. Fem år er og bliver en kort tidshorisont, når man taler om ejendomshandel, mener Mark Jensen.

Og det er afgørende at gøre op med sig selv, hvad der skal ske, når lejligheden har udtjent sin rolle som forældrekøbslejlighed.

"Det er afgørende for bl.a. reglerne om opsigelse af en kommende fremmed lejer, om man som udlejer selv har beboet lejligheden tidligere. Du kan ikke opsige en lejer, hvis ikke du selv har beboet lejemålet. Det er der ikke ret mange forældrekøbere, som er klar over," siger Mark Jensen.

Det kan være svært at komme af med en lejer, men hvis visse betingelser er opfyldt i lejekontrakten, kan man godt opsige en lejer med 12 måneders varsel, oplyser Mark Jensen med tilføjelsen: "Det gælder ikke for ejerlejligheder, man ikke selv har boet i."

Problemet opstår, når barnet ikke længere skal bo i lejligheden. Historien viser, at lejlighedspriserne kan svinge voldsomt. Eksempelvis blev det til voldsomme prisfald på lejligheder efter finanskrisen. Det efterslæb er ikke hentet endnu.

Mange tøver ved prisfald

Historien viser, at mange tøver med at sælge, hvis priserne falder, fordi de vi have indhentet det tabte. Derfor lejer de lejligheden ud til andre end børnene, og det kan være farligt, fastslår Mark Jensen.

"Problemet opstår typisk først, når lejligheden genudlejes til en fremmed lejer, efter barnet har boet der. Men det bliver problemet ikke mindre af, og hvis det er tanken, at man vil beholde lejligheden og genudleje den, skal man allerede fra start have disse regler i tankerne," siger Mark Jensen.

I det hele taget gælder det om at få lavet en fornuftig kontrakt både af hensyn til det skattemæssige, men også af hensyn til konsekvenserne af de forskellige måder at udleje på.

"Uanset at man måske føler, at udlejningen til ens barn ikke behøver regulering via en lejekontrakt, kan der opstå problemer med f.eks. boligsikring, huslejenævn eller Skat. Her er det afgørende, at der er klare linjer for, hvordan lejemålet er indgået."

Specielt tidshorisonten er vigtig. For køb af lejlighed er forbundet med store omkostninger, og de kan være svære at hente hjem igen.

Billigere at hjælpe på anden vis

Hvis det viser sig, at barnet skal bo i lejligheden mindre end fire til fem år, vil det som udgangspunkt være en dårlig forretning at købe en lejlighed til børnene.

"Omkostningerne ved køb og salg alene vil let overstige, hvad det ville koste at hjælpe barnet økonomisk med en anden løsning - f.eks. en større lejebolig, hvor barnet kunne udleje et eller to værelser," lyder det fra Mark Jensen.

Hvis tidshorisonten er seks år eller derover, ser regnestykket bedre ud - ikke mindst hvis forældrene selv har planer om at overtage lejligheden.

Hvis de har det, er det en god idé at indrette finansieringen efter deres eget behov, og det er ikke nødvendigvis den billigste løsning her og nu.

Rådet fra SAPU til alle forældre med købsplaner er at få rådgivning fra en ekspert inden købet.

BRANCHENYT
Læs også