Økonomer: Slipper EU-henstilling - råderum begrænset

Danmark er ikke længere under det skærpede EU-opsyn, som vi blev underlagt i 2010, da vi havde udsigt til et større underskud end de tilladte 3 pct.

Selvom Danmark ikke længere er under skærpet EU-opsyn, bliver der ifølge Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank, ikke plads til at lempe den økonomiske politik.  Foto: Danske Bank

Det til trods er der dog ikke plads til lempelser, siger cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank.

- At vi nu ikke længere er underlagt skærpet opsyn giver desværre ikke flere frihedsgrader i den økonomiske politik over de kommende år. Regeringen regner med, at underskuddet på de offentlige finanser næste år igen vil ligge meget tæt på 3 pct. - og der er derfor ikke plads til lempe den økonomiske politik uden, at vi atter risikerer at bliver underlagt skærpet opsyn, skriver Steen Bocian i en kommentar.

Heri erklærer makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen fra Sydbank sig enig.

- Selvom Danmark i dag slipper fri af EU-henstillingenen, er dog fortsat hverken plads eller behov for at lempe finanspolitikken. Underskuddet på de offentlige finanser vil igen i 2015 balancere på EU's 3-procents grænse, og samtidig vil en lempelse af den aktuelle finanspolitik være dårlig timing for dansk økonomi, da økonomien i øjeblikket bevæger sig i den rigtige retning, skriver han.

Et godt tegn

Han ser det dog som et glædeligt tegn, at Danmark er kommet fri af henstillingen, da det er endnu et tegn på, at dansk økonomi så småt er ved at ryste sig fri af krisens kløer.

Danske Bank betegner det, med udgangspunkt i de nu mere positive økonomiske udsigter, som afgørende, at den planlagte finanspolitiske opstramning i 2015 rent faktisk gennemføres.

- Det må ikke blive en politisk hovedpude, at der snart er folketingsvalg i Danmark, advarer Steen Bocian.

BRANCHENYT
Læs også