Sverige: 8.000 opsagde tv-licens på én uge

Licenskontoret i Sverige skal betale tusindvis af kunder deres penge tilbage.

Der kan ikke opkræves tv-licens af computere og tablets, har en domstol i Sverige afgjort. Foto: Colourbox

Svenskere i tusindvis har siden fredags opsagt deres tv-licens.

Fredag fastslog den svenske forvaltningsdomstol nemlig, at licenskontoret, Radiotjenestens, tv-licens på computere og tablets var ulovlig. Ifølge loven er computere, tablets og smartphones nemlig ikke afgiftspligtige, fordi de ikke oprindeligt er beregnet til at kunne modtage tv-signal.

"Det drejer sig om mere end 8.000 opsigelser, som vi har nået at håndtere. Hvor stor opsigelseskøen er, kan vi ikke rigtigt sige," siger Radiotjenestens kommunikationschef, Johan Gernandt, til den svenske avis Dagens Nyheter.

Får pengene tilbagebetalt

Og ikke nok med at mange ikke længere skal betale tv-licens til Radiotjenesten. Dem, der opsiger deres licens, får tilbagebetalt de penge, de har betalt siden 1. februar 2013.  Det bliver en dyr affære.

Per husstand svarer det til 2.076 svenske kr., hvis den har betalt fuld afgift siden 1. februar 2013 - det svarer til ca. 1.700 danske kr.

"Det er meget svært at sige i kroner og ører, da det kommer an på, hvor længe de her personer har betalt afgiften. Nogle har måske betalt i en uge, andre for et år eller et halvt år siden," siger Johan Gernandt.

Har kaldt ekstra mandskab ind

Radiotjenesten har altså modtaget flere end 1.000 opsigelser om dagen, og den forventer at modtage mange flere opsigelser løbende.

"Vi kommer til at arbejde med det hele sommeren, og vi har sat ekstra personale ind," siger Carl-Gustav Johansson, der er administrerende direktør for Radiotjenesten, til Sveriges Radio.

Radiotjenesten vil sende et brev ud til samtlige kunder, der har betalt afgiften det seneste år.

Forrige år fik Radiotjenesten 100.000 nye kunder, og alle tilfælde, hvor en kunde forlanger at få sine penge tilbage, skal Radiotjenesten undersøge nærmere enkeltvis.

Ikke aktuelt i Danmark

I den danske lov om licens står der, at alle apparater, der har mulighed for at modtage signal, er licenspligtige. Det er altså ligegyldigt, om det oprindelig formål med produktet er at se tv.

Derfor vil en lignende dom heller ikke blive set i Danmark.

BRANCHENYT
Læs også