Chefredaktør må forsvare moské-tegning

Vrede reaktioner vælter ned over Berlingskes tegning af Københavns nye moské.

Tegning af Københavns nye stormoské vækker vrede. Foto: Berlingskes Facebookside

456 gange er Berlingskes satiretegning af Københavns nye stormoské blevet kommenteret på Facebook. Langt størstedelen af kommentarerne er vrede, hånende eller begge dele.

Tegningen blev bragt torsdag, samme dag som stormoskéen åbnede, og på Facebook blev den lagt ud med teksten: Tillykke! I dag bliver den nye stormoske indviet.

Det medførte voldsomme reaktioner.

"Idiotisk tegning"

"Det er sgu det mest useriøse og unuancerede portræt af en befolkningsgruppe, man kan forestille sig. Øv. Jeg håber, der er nogen, der hælder sygt meget chili i hans næste kebab," skriver en Facebook-bruger.

"Dette billede skal nok skabe fredelig sameksistens med de mange muslimer, vi har her, som i øvrigt betaler skat og bidrager til samfundet. Det er få, som er ekstremister, og de skal selvfølgelig stoppes og forbydes, men denne tegning er en hån mod alle muslimer, føj hvor grimt," skriver en anden.

"Hvor er det dumt Berlingske! Hvad er det for en idiotisk tegning at fremvise på selve åbningsdagen," skriver en tredje.

Handler ikke om alle muslimer

Kritikken er så voldsom, at Berlingskes redaktion har valgt at tage til genmæle.

"Vores opfattelse af tegningen her er, at den ikke handler om alle muslimer, men derimod om Qatar, som har været med til at medfinansiere den nye stormoske. Tegningen er dermed en kommentar til Qatar, der er en islamisk stat med delvis sharia-lovgivning, og hvor kvinders retsstilling på en række områder er dårligere end mænds," skriver chefredaktør Tom Jensen i kommentarfeltet.

Men det er ikke kun Qatars rolle, der har fået Berlingske til at lave en kritisk tegning på åbningsdagen.

Kritik af homo-diskussion

"Endelig har der været diskussionen om synet på homoseksuelle, som blandt andet en talsmand for Dansk Islamisk Råd, der står bag stormoskeen, har været i medierne med inden for de seneste dage, og som så også er blevet en bestanddel i denne satiretegning," skriver Tom Jensen og forklarer, at det ikke har været meningen at generalisere:

"Der vil være forskellige syn på den, om den er grov eller ej, men jeg håber med denne kommentar at have forklaret, at tegningen ikke er bragt i Berlingske med det sigte at være generaliserende over for alle muslimer, herunder muslimske borgere i Danmark."

Det er da heller ikke alle, der går til angreb mod tegningen. I skrivende stund har 938 klikket "synes godt om", og flere har i kommentarfeltet taget Berlingske i forsvar.

"Alle jer danskere, der er så pisse politisk korrekte, hvor stammer den opståede berøringsangst fra? Vi har haft satiriske tegninger i form af "Svikmøllen" siden 1914," skriver en bruger.

BRANCHENYT
Læs også