Nye boliglån kan blive dyrere

Boliglån: Jyske Bank kunne lige så godt skrive, at den kan ændre renten, når den vil, påpeger Forbrugerrådet Tænk.

Jyske Banks topchef, Anders Dam, har tidligere sagt, at han aldrig har set så stor en kundereaktion på en produktlancering i sine 26 år i banken. Arkivfoto: Ole Lind

Boligkunder får en rabat på 0,1 pct. på renten, hvis de skrotter de traditionelle etårige flekslån fra realkreditselskaberne og i stedet vælger Jyske Banks nye boliglån.

Det lover banken, men det er et renteløfte med et væsentligt forbehold, påpeger Forbrugerrådet Tænk, som kritiserer, at Jyske Banks forbehold omfatter situationer, hvor der sker ændringer af kundens kreditværdighed, ejendommens omsættelighed, kundeforholdets omfang, rentabilitet eller beskaffenhed i øvrigt.

»Det forbehold er udtømmende for alle tænkelige situationer. Banken kunne lige så godt skrive, at den altid kan ændre renten,« siger Morten Bruun Pedersen, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk, som i det hele taget mener, at Jyske Banks formuleringer om fastsættelsen af renten er meget løse.

»Det er meget uklart, hvordan renten fastsættes, og det er ikke som med et realkreditlån, hvor alle får den samme rente. Her er det mere individuelt, og Jyske Bank kan nærmest hæve renten, som banken lyster,« siger Morten Bruun Pedersen.

Usikker fremtid

Forbrugerrådet Tænk frygter, at de løse formuleringer og bankens vidtgående muligheder kommer i spil, den dag en ny højkonjunktur skaber vækst, og det bliver mere attraktivt at låne penge ud til andet end boligkunder.

Fakta
Nye boliglån
  • Jyske Bank lancerede i december 2013 nye boliglån som et alternativ til realkreditlån. Banken begrundede satsningen med de stigende bidragssatser i realkreditsektoren.
  • Jyske Bank lover, at kunder sparer 0,1 pct. på et Jyske F1-lån i forhold til et etårigt flekslån hos konkurrenten Totalkredit.
  • Jyske Banks topchef, Anders Dam, har tidligere sagt, at han aldrig har set så stor en kundereaktion på en produktlancering i sine 26 år i banken.

»Det kan godt være, at Jyske Bank har et billigt slagtilbud her og nu, men hvordan ser det ud, hvis der kommer gang i økonomien? Så kan det være, at banken ikke længere har så stor en likviditetsreserve, og i så fald har den med de betingelser, kunderne skriver under på, gode muligheder for at sætte renten op,« siger Morten Bruun Pedersen.

Jyske Bank har ikke selv ønsket at udlevere en kopi af de betingelser, kunder skriver under på, men Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af et lånedokument på anden vis. Jyske Bank afviser, at formuleringerne er løse for at give banken mulighed for at skrue på renten, den dag der måtte komme gang i økonomien.

»Hvis vi gjorde det, havde vi ikke en god forretningsmoral, så det har vi bestemt ikke nogen planer om,« siger Lars Snedker, fagansvarlig for bolig i Jyske Bank.

Jagter gode kunder

Ifølge Forbrugerrådet Tænk viser lånebetingelserne, at Jyske Bank målrettet går efter de gode kunder.

»Det skinner lidt igennem, at banken går efter de meget attraktive kunder, for der er mange flere muligheder for at behandle kunder individuelt end i realkreditsektoren, hvor alle kunder får det samme tilbud. Det skal man som kunde være opmærksom på,« siger Morten Bruun Pedersen.

Den uafhængige rådgiver Finanshuset i Fredensborg er enig i, at det for banken går ud på at komme tæt på de gode kunder.

»Jyske Banks dagsorden er at få førsteprioritet i pantet og dermed kontrol over kunden. Dermed skal banken spørges hver gang, og den kommer hele tiden til fadet, hvis det er gode kunder,« siger direktør Kim Valentin.

Dyr misligholdelse

Hvis kunder misligholder Jyske Banks nye boliglån, skal de betale 19 pct. i rente af hele restgælden. Til sammenligning kræver Nykredit 18 pct. på et realkreditlån, men kun af den termin, kunden ikke betaler til tiden.

»Det er bedre at misligholde et realkreditlån end et banklån. Det er der ingen tvivl om. Desuden er realkreditselskaber generelt nemmere at tale med, hvis man skal lave afdragsordninger,« siger Kim Valentin.

Jyske Bank afviser kritikken af dens store satsning på området for boliglån.

»Kunden kan til enhver tid komme ud af lånet til kurs 100, hvis han ikke finder det konkurrencedygtigt. Så han kan aldrig blive fanget af en rente, der ikke er konkurrencedygtig,« siger Lars Snedker.

BRANCHENYT
Læs også