Storbank risikerer smæk på 50 mia. kr.

Fransk storbank har trådt USA over tæerne ved at bryde sanktioner mod Iran, Sudan og Cuba.

En af de største banker i Frankrig, BNP Paribas, er indstillet på at betale en bøde på op til ni milliarder dollar eller 50 milliarder kroner for at have gjort forretninger med lande, som USA har indført sanktioner over for. Det skriver erhvervsavisen Wall Street Journal.

Banken og den amerikanske anklagemyndighed er tæt på at indgå et forlig i sagen. Og forliget indebærer blandt andet, ifølge avisen, at BNP Paribas betaler tæt på ni milliarder dollar til den amerikanske stat.

Direktøren er røget

Desuden vil BNP Paribas erklære sig skyldig i anklagen om at have brudt amerikanske sanktioner mod Iran, Sudan og Cuba mellem 2002 og 2009. Banken stod i perioden for pengeoverførsler for omkring 30 milliarder dollar til landene.

Dominique Remy, en af bankens topdirektører, trådte tilbage i maj, efter at finanstilsynet i staten New York havde nævnt ham som en af 12 personer, der burde forlade deres stilling i banken på grund af skandalen.

Frankrig vs USA

De amerikanske myndigheder har gransket i alt over 100 milliarder dollar i mistænkelige transaktioner.

Hovedparten af transaktionerne involverede Sudan, men også Iran og Cuba.

BNP Paribas ventes offentligt at erklære sig skyldig i overtrædelserne i begyndelsen af næste uge, skriver Wall Street Journal.

I Frankrig har blandt andre præsident François Hollande kritiseret USA for at gå alt for hårdt til værks over for banken.

Den økonomiske straf, som har været drøftet, er helt ude af proportioner med lovovertrædelserne, har det lydt fra officiel side i Frankrig.

BRANCHENYT
Læs også