Isle of Man lokker velhavende boligkøbere

Vækst på 6 pct. og 2 pct. arbejdsløse: Mellem Storbritannien og Irland har man undgået krisen.

Arbejdsløshedsprocenten er 2 og gennem de seneste 30 år har væksten på Isle of Man i gennemsnit være på 6 pct.  Foto: Raphael Satter/AP

Isle of Man, der blandt andet er kendt for sine motorcykelløb og er beliggende mellem Storbritannien og Irland, har aldrig set mere tillokkende ud for velhavende købere af fast ejendom. Det skriver finansmagasinet Forbes, der pointerer, at øen er hurtigt ved at blive etableret som et godt sted at bo og drive virksomhed.

Det lille ørige, der hører under den britiske krone, har helt undgået den finansielle krise, og det har i mere end 30 år kunnet præsentere en vækst på gennemsnitlig 6 pct. Øen rangerer ifølge Verdensbanken også over Storbritannien og USA målt på BNP per indbygger. Øen tiltrækker især yngre formuende personer, og der er en stærk base inden for nogle sektorer f.eks. e-gaming.

Slipper billigt

Den selvstyrende ø hører under den britiske krone, men er ikke en del af Storbritannien og har mulighed for at tilbyde en gunstig skatteordning. For det igangværende finansår tilbyder øen en indkomstskat på mellem 10 og 20 pct. og et maksimumbeløb på 120.000 pund svarende til 1,12 mio. kr., udtaler chefen for øens afdeling for økonomisk udvikling, Chris Corlett ifølge Forbes.

Selskabsskatten er på nul pct. for alle aktiviteter bortset fra bank- og ejendomsaktiviteter, hvor der er en fast sats på 10 pct.

Isle of Man har en befolkning på 84.497 og øens indbyggerantal er derfor kun cirka 30 pct. større end f.eks. Lolland. Den økonomiske optur kan også ses på øens arbejdsmarked, hvor antallet af arbejdsløse faldt med 96 personer i maj til 890 arbejdsløse. I løbet af maj var der ifølge Isle of Mans arbejdsformidling 668 ledige stillinger, hvoraf 324 stadig er ledige.

Arbejdsløsheden ligger på 2 pct.

BRANCHENYT
Læs også