Guldkrigen eksploderer i Peru

Maskiner sprænges i luften og naturen smadres i jagten efter guld i Perus regnskov.

Før og efter

Minedriften i Peru går hårdt ud over naturen. Ovenstående to billeder viser samme landskab med få kilometers mellemrum i mineområdet i Huepetuhe.

Billede nummer to viser konsekvensen af minedriften, der har gjort så stort et indhug i regnskovene, at det kan ses fra rummet. Kviksølv, der bruges til at binde guldet, vaskes ud i jorden og presser dyreliv og de stammer, der lever i isolation i regnskovene.

Peru har i årtier nydt godt af en øget eksport grundet stigende guld- og kobbereksport, men den tid er slut. Spændingerne i den peruansk mineindustri står nu i lys lue.

I april 2012 blev det indført at mindre miner fik to år til at søge om fortsættelse af minedriften. Deadline var i april 2014 og den faldt samtidig med, at branchen er blevet presset. Myndighedernes håndhævelse af reglerne er hård. Den peruansk ejer af et mindre mineselskab Crisologo Quispe fortæller, at myndighederne nu er begyndt at sprænge mineudstyr i luften, og derfor var han nødt til at stoppe driften. Det skriver Bloomberg News. Ifølge Crisologo Quispe blev der sprængt gravmaskiner til en værdi af 350.000 dollar i luften, og derfor endte det med at 17 medarbejdere blev fyret.

- Jeg er stoppet med at gøre noget før sikkerheden er blevet genetableret, og til der er overblik over tingene, lyder det fra Quispe, som pointerer, at han ikke anser sine aktiviteter for at være illegale.

Minedrift i det skjulte

Quispe er en af 58.000 mindre mineselskaber, der har indsendt ansøgninger for at få myndighedernes godkendelse, og derudover findes der 30.000 illegale miner i Peru ifølge Bloomberg News, som skriver, at Perus nedtur i guldeksporten er understøttet af indsatsen mod de mindre mineselskaber.

En tidligere militærgeneral Daniel Urresti leder kampen mod den illegale minedrift, og ifølge Urresti er der intet at frygte, da minedrift der er indberettet ikke bliver berørt. I 2011 blev Perus præsident Humala indsat, og han annoncerede øgede statslige indtægter fra mineindustrien gennem større afgifter samt en stramning af miljøreglerne.

Så galt går det

Peru vil beskytte miljøet, og guldminedriften har forvandlet mere end 50.000 hektar i Madre de Dios-regionen til ødeland bestående af kratere og søer med brunt vand. I perioden fra 2008 til 2012, hvor guldpriserne er steget eksplosivt, er den årlige rate med fældningen af skove i Peru tredoblet.

Læs også