Forbrugerrådet: Bankerne høster penge på monopol

Hver gang man foretager en overførsel via Betalingsservice, som Nets står bag, koster det lige under fem kroner.

I morgen tirsdag offentliggør Konkurrencestyrelsen angiveligt en analyse af Betalingsservice.  Foto: colourbox/Vladimir Gerasimov

Det er for meget og betyder, at Betalingsservice ikke er til forbrugernes fordel, men til bankernes, mener Forbrugerrådet.

Det skriver Berlingske Business.

Kritikken kommer som optakt til en ny analyse af Betalingsservice, som Konkurrencestyrelsen angiveligt offentliggør tirsdag.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 2013 blev gennemført 224 mio. betalinger i systemet mod 220 mio. året før. Tal fra Nationalbanken viser, at den samlede værdi af betalingerne steg til 432,1 mia. kr. fra 426 mia. kr. i samme periode.

Monopol bremser udvikling

Det giver anledning til undren hos Forbrugerrådet over, hvor stordriftsfordelene bliver af, når der er vækst i antallet af betalinger, samtidig med at man fastholder prisen per betaling.

- En oplagt forklaring er, at stordriftsfordelene havner i Nets' og bankernes lommer. Det er problemet. På et effektivt og konkurrencepræget marked bliver priserne presset ned mod produktionsomkostningerne. Det sker ikke i betalingssystemet, fordi det er en monopolistisk situation, siger Forbrugerrådets økonom Troels Holmberg til avisen.

BRANCHENYT
Læs også