Overophedning fører til flere fejl

Manglende konkurrence mellem entreprenører giver også højere priser.

Bygherreforeningen frygter kapacitetsproblemer i de kommende år. Foto: Andreas Szlavik

Stigende byggepriser og flere fejl og mangler i byggeriet.

Det kan blive de ubehagelige konsekvenser af, at byggebranchen ikke kan følge med udbuddet af store projekter i de kommende år.

Advarslen kommer fra Peter Møllgaard, der er professor og konkurrenceforsker på Copenhagen Business School, CBS.

Der mangler kapacitet

Det sker på baggrund af, at Bygherreforeningen i en ny analyse advarer om overophedning i den danske byggebranche, fordi de danske entreprenører ikke har kapacitet til at håndtere de kommende års store byggeprojekter med supersygehuse, universiteter og erhvervsbyggeri, men også anlægsopgaver med jernbane, metro, motorveje og Femern-forbindelse.

"Der vil være en væsentlig risiko for en overophedning i byggebranchen de kommende år. Vi så i årene 2007-2008 op til finanskrisen, at det ofte fører til væsentligt flere fejl og mangler," siger Peter Møllgaard.

"Når der pludselig kræves mange flere hænder, fordi der opstår et boom, kan arbejdsgiverne blive nødt til at bruge arbejdskraft, der måske ikke har de nødvendige kvalifikationer, uddannelse eller rutine. Samtidig kan der opstå mange nye firmaer, som kaster sig over opgaverne - måske uden at have helt den nødvendige ekspertise. Det betyder, at risikoen for fejl stiger," siger Peter Møllgaard.

Fejl kan blive kostbare

Det skete bl.a. under solcelleboomet i 2012, da der opstod en masse nye aktører i branchen. Dengang var der nogle af de etablerede firmaer, der advarede netop mod det.

Når det drejer sig om de rigtig store anlægsopgaver, kan fejl i særdeleshed blive kostbare.

"Hvis det eksempelvis drejer sig om fejl i fundamenter, kan det i værste fald betyde, at man må begynde helt forfra," tilføjer Peter Møllgaard.

Færre bud - højere priser

Samtidig peger han på, at overophedning vil føre til mindre konkurrence mellem entreprenører, hvilket igen fører til højere priser på byggeriet.

"Der vil være entreprenører, som ikke har kapacitet til at tage flere opgaver ind. Derfor vil de undlade at byde på opgaver, og når der kommer færre bud, fører det oftest til højere priser," forklarer Peter Møllgaard.

BRANCHENYT
Læs også