Dansk Byggeri: Virkeligheden er ikke kun byggeboom

Store problemer eller sund udvikling? Uenighed om byggebranchens tilstand.

Arkivfoto: Cecilie Smetana

Et byggeboom presser byggebranchen, for de danske entreprenører har ikke kapacitet nok til at udføre de mange opgaver.

Sådan lyder det i en ny rapport fra Bygherreforeningen, som er brancheorganisation for de danske bygherrer.

Ifølge rapporten vil antallet af byggeprojekter til en værdi på over 50 mio. kr. stige med mere end 50 pct. over de næste to år. Det er mere, end de danske entreprenører har kapacitet til at udføre, lyder det.

Ikke et helhedsbillede

Hos Dansk Byggeri mener man, at rapportens helhedsbillede mangler nuancer.

”Rapporten viser kun en del af virkeligheden. Vores vurdering er, at den samlede private og offentlige bygge- og anlægsaktivitet vil falde fra 2014 til 2015,” siger Bo Sandberg, som er cheføkonom i Dansk Byggeri til epn.dk.

Bo Sandberg peger på, at der er meget lidt privat byggeri i øjeblikket, og samtidig begynder byggeopgaver efter et år med mange stormskader nu også at falde bort. 

En sundere forretningsdrift

De mange offentlige byggeprojekter betyder blandt andet, at entreprenørerne i stigende grad kan vælge og vrage mellem opgaverne. Det ser man ikke som et problem hos Dansk Byggeri.

”Vi er enige i, at entreprenørvirksomhederne er blevet mere selektive efter krisen, men det er jo i bund og grund godt, at man bliver lidt mere fokuseret på bundlinjen og ikke kun søger at optimere omsætningen. Set fra bygherrernes side kan det selvfølgelig godt være en udfordring, men egentlig er det jo meget sund forretningsdrift,” siger Bo Sandberg.

Henter udenlandske hænder

Ifølge rapporten kan situationen betyde, at der sker en overophedning af branchen. Ifølge Dansk Byggeri er det væsentligt, at det internationale arbejdsmarked kommer i spil.

Bo Sandberg peger på, at man gjorde det samme tilbage i 2005, 2006 og 2007, hvor der manglede arbejdshænder i den danske byggebranche.

”Dengang hentede vi udenlandsk arbejdskraft ind, og det var med til at dæmpe kapacitetsproblemerne og sikre, at lønudviklingen ikke løb fuldstændig løbsk. På samme måde har vi tiltro til, at vi i dag har et fungerede internationalt arbejdsmarked,” siger Bo Sandberg.    

Fra syd til nord

Det er ikke kun udenlandsk arbejdskraft, som søger mod Danmark. Også udenlandske entreprenørvirksomheder har fået øjnene op for det danske marked, og det er med til at lægge en dæmper på kapacitetsproblemerne, mener Dansk Byggeri.

”Oven på finanskrisen er der meget lidt aktivitet i Sydeuropa, så der er fokus på det nordeuropæiske og skandinaviske marked. Vi skal se Europa som et samlet marked, og mange udenlandske virksomheder ser muligheder for at komme til Danmark for at gøre en god forretning. Om ikke andet fordi man er drevet af, at der ikke sker så meget andre steder i Europa,” siger Bo Sandberg.

BRANCHENYT
Læs også