"Hej, du skal lige møde Peter Jensen"

Peter Jensen er dansker, gennemsnitsdansker.

Familien Jensen har knap 27.500 kr. hver måned til at betale alle sine udgifter. Foto: Colourbox

Han er 40 år gammel, gift med Anne og far til en dreng og en pige.

I en tid, da meget handler om at stikke ud fra mængden, kan det synes forkert at tegne et portræt af den mest almindelige dansker, som tal fra Danmarks Statistik viser, at han ser ud. Det er ikke desto mindre, hvad historien om Peter Jensen handler om.

Landets største arbejdsplads

Når familiefaderen starter sin VW, der er landets mest solgte bilmærke, om morgenen og kører de 23,3 km fra hjemmet, så er det for at tage på arbejde hos landets største arbejdsgiver, det offentlige. Her har han fået arbejde inden for den bredt definerede gruppe "offentlig administration, undervisning og sundhed" sammen med 863.999 andre.

Til gengæld for sin indsats får Peter 329.000 kr. om året. Peter ville gerne have tjent lidt mere, men han kan se frem til, at beløbet stiger, når han nærmer sig slutningen af fyrrerne.

Fakta

ok statistisk årbog.jpg

  • Informationerne om Peter og Anne Jensen stammer fra Danmarks Statistiks årbog for 2014.
  • Den kan læses her.

Heldigvis bidrager Anne også til husstandens indkomst. Hun tjener dog mindre end Peter, 256.600 kr., hvilket blandt andet skyldes, at hun arbejder mindre.

Svogeren halter efter

Peter kan i øvrigt glæde sig over, at han tjener mere end sin jyske svoger, der er ansat i samme type job, men som alle andre jyder oplever, at gennemsnitslønningerne er lavere i Jylland end på Sjælland.

Når skatten er betalt, så er der dog kun, hvad der svarer til én indkomst tilbage. Familien Jensen har således knap 27.500 kr. hver måned til at betale alle sine udgifter.

Heraf går en stor del til at betale ydelsen på boligen, hvor der er 52 kvadratmeter pr. person at boltre sig på. Peter og Anne investerede i sin tid i egne mursten, som 59 pct. af danskerne gør.

Pengene bruges

Langt størstedelen af indkomsten går dog til forbrug. Lige godt halvdelen af pengene, der dukker op på kontoen hver måned, bliver således brugt til madvarer, tøj, rejser, benzin og lignende.

Peter og Anne sørger dog også for at lægge lidt til side. Omtrent 10 pct. af deres løn sparer de således op i blandt andet huset og på en pensionsopsparing.

Mindre røg og alkohol

De har samtidig sparet en del penge, fordi de har skåret ned på forbruget af alkohol og cigaretter.

Peter drikker 9,1 liter ren alkohol fordelt på øl, vind og spiritus om året. Det kan måske lyde af meget, men faktisk har han over et år skåret 9 pct. af den samlede mængde. Alligevel svarer forbruget til 11 genstande om ugen.

Han ryger også færre cigaretter. I 2007 røg han omkring 100 hver måned, men nu kan han altså nøjes med at sætte ild til omkring 78 af slagsen. Med omtrent 3.000 kr. om året er det dog fortsat en pæn udgift for familien.

Ferier i Spanien

Ikke alle pengene går dog op i røg. Peter og Anne bruger hvert år også penge på at komme på ferie, og det foregår oftest i Spanien, hvor 15 pct. af alle danskeres ferieture går til.

Her bliver der blandt andet tid til at læse favoritmagasinet Familie Journalen, der er landets største ugeblad, og det er også her, at Peter læser et par af de seks bøger, som han årligt låner på biblioteket.

Peter og Anne ser mindre og mindre tv (godt 3 timer daglig tv-sening sidste år), mens de til gengæld er begyndt at gå mere i biografen. Sidste år gik de i biografen 2,3 gange, og det var for at se "Kvinden i buret" og "Hobitten: Dragen Smaugs ødemark".

Kontakt med sundhedsvæsenet

Hver niende dansker blev indlagt på hospitalet i det forgangne år. Dem var Peter og Anne ikke iblandt, men med 10 besøg hos læger, tandlæger og lignende var de flere gange i kontakt med sundhedsvæsenet.

Peter og Anne har i øvrigt en anden udfordring i de kommende år. De fleste skilsmisser sker, når folk er mellem 40 og 49 år. Hvis ægteparret, der blev gift, da Peter var 34,9 år, klarer den, så kan de formentlig se frem til at tilbringe mange år sammen.

Peter har således ca. 38 år tilbage at leve i. Han kommer til at dø som 78-årig, mens hustruen Anne lever knap fire år længere, indtil hun er 81,9 år.

BRANCHENYT
Læs også