Aktier middag: Mutte tal lægger en dæmper på markedet

Efter at være startet i positivt terræn har de danske aktier mistet momentum mandag middag og ligger til et mindre fald.

Det sker efter nøgletal fra Tyskland og Europa skuffede markedets forventninger. Det sker uden større, selskabsspecifikke nyheder.

Samlet er status for det toneangivende danske aktieindeks OMXC20 Cap et fald på 0,2 pct. til indeks 809,49. Dermed holder indekset sig et skridt eller to fra rekorden i 821,15 sat 10. juni.

Den halvsløje stemning blev udløst af, at PMI-tal, der måler stemningen hos indkøbschefer, viste sig værre end ventet i både Tyskland, Frankrig og Eurozonen.

I Frankrig landede det samlede PMI-indeks på 48 i den foreløbige opgørelse for juni mod ventet 49,3 ifølge Bloomberg. Hos Europas økonomiske jernhest, Tyskland, endte PMI-indekset på 54,2 mod ventet 55,5 og for eurozonens som et hele dykkede PMI i den foreløbige opgørelse for juni til 52,8 mod ventet 53,4.

- I morges fik vi melding om, at den kinesiske økonomi atter er kommet op i tempo, men til gengæld virker det som om, at det stærke momentum, som kendetegnede euroområdet tidligere på året, nu synes at aftage, skriver Nordeas cheføkonom Helge Pedersen i en kommentar til tallene og fortsætter:

- Således kom dagens tal for de europæiske indkøbschefers vurdering af det økonomiske klima i eurozonen i juni ud på det svageste niveau i år, og det er ikke mindst fremstillingssektoren, som for tiden ser ud til at være det bløde punkt i europæisk økonomi.

I C20 Cap stiger Chr. Hansen med 0,6 pct. til 231,70 kr., Mærsks B-aktie med 0,3 pct. til 13.370 kr. og Carlsberg med 0,3 pct. til 576,50 kr. I bunden af indekset ligger bankerne, da Jyske Bank falder 0,9 pct. til 307,90 og Danske Bank 1,0 pct. til 152,50.

Uden for C20 sætter Auriga sig med 2,3 pct. til 279 kr. Det sker i lyset af, at der endnu ikke er kommet noget konkret nyt fra selskabet efter en kryptisk fondsbørsmeddelelse sidste fredag om, at man "undersøger sine strategiske muligheder".

Den meddelelse, der i sit ordbrug kan indikere, at der foreligger et opkøbstilbud, sendte aktien op med 17,7 pct. til 290 kr. på dagen.

Bang & Olufsen stiger med 1,4 pct. til 72 kr. efter Dagbladet Børsen skriver, at selskabet vil fordoble sit salg i Kina inden for fem år, hvor salget til det kinesiske marked skal stå for 20 pct. af koncernen omsætning.

Også Økonomisk Ugebrev har i skrevet ord om den Struer-baserede producent af elektronik. Ugebrevet ser med milde øjne på sidste uges kapitaludvidelse i B&O, da den ikke er baseret på problemer.

- Vi finder det meget, meget positivt for selskabet, at der nu leveres fremgang, og at de finansielle ressourcer styrkes til at træde mere på speederen, skriver ugebrevet, der blandt andet derfor ser stor sandsynlighed for, at aktien frem mod årsregnskabet i august vil stige stille og roligt, i forventning om en mindre, positiv overraskelse, skriver Økonomisk Ugebrev.

Også Össur, der producerer og markedsfører proteser og andet støtteudstyr, går solidt frem efter en niv i øret fra Økonomisk Ugebrev.

Aktien stiger 4,7 pct. til 13,40 kr. efter ugebrevet er kommet frem til, at man forventer fortsat stærk vækst og en værdi på 16 kr. per aktie i selskabet.

- Væksten vil blive drevet af opkøbene i Europa og Asien, stærk udvikling på protesemarkedet, samt en fortsat stabilisering af det nordamerikanske marked, vurderer ugebrevet.

Ugebrevet venter, at Össur i 2014 vil levere en omsætning på 505 mio. dollar, en stigning på 15,7 pct. og et overskud efter skat på 52 mio. dollar, en stigning på 27,0 pct.

BRANCHENYT
Læs også