Det bliver lettere at hoppe fra job til job

Kontroversielle jobklausuler hæmmer væksten og er på vej ud.

I sit vækstudspil "Danmark helt ud af krisen" lægger regeringen op til et forbud mod de kontroversielle jobklausuler samt en tidsbegrænsning på 12 måneder på andre former for klausuler.  Foto: Lars Krabbe

Det er ikke kun den bagende sol, der skaber godt humør i Californien. Væksteventyr får også smilene frem i USA's vestlige delstat. Videnstunge virksomheder inden for blandt andet it og biotek boomer og hyrer hele tiden nye medarbejdere.

I solskinsstaten er alle former for ansættelsesklausuler på ansatte forbudt, og derfor kan virksomhederne konkurrere om at få de bedste ingeniører, programmører og industriteknikere.

Netop den dynamik er en af hovedforklaringerne på, at vækst, innovation og jobskabelse buldrer frem i Californien, fastslår den amerikanske professor Olav Sorensen fra Yale School of Management over for Ugebrevet A4.

»Jo færre typer af klausuler og restriktioner for lønmodtagerne, jo højere økonomisk vækst ser vi. Samtidig er der en direkte sammenhæng mellem mere innovation og højere beskæftigelse,« siger Olav Sorensen.

Forbud mod klausuler

I sit vækstudspil "Danmark helt ud af krisen" lægger regeringen op til et forbud mod de kontroversielle jobklausuler samt en tidsbegrænsning på 12 måneder på andre former for klausuler. Samtidig vil regeringen give timelønnede samme beskyttelse mod klausuler, som ansatte under funktionærloven har i dag.

»For regeringen er det helt afgørende for at skabe vækst, at vi har et fleksibelt arbejdsmarked, og at vi derfor sikrer en så fri bevægelighed for alle lønmodtagere som overhovedet mulig,« sagde erhvervs- og vækstminister Henrik Sass-Larsen (S), da han for et par dage siden var hovedtaler på en stor konference om netop ansættelsesklausuler.

Klausuler skader

Og erhvervsministeren kan regne med opbakning fra Venstre. Partiets erhvervsordfører, Kim Andersen, betegner regeringens udspil om at begrænse arbejdsgivernes muligheder for at bruge ansættelsesklausuler som "fornuftig".

»Jeg har den opfattelse, at job- og konkurrenceklausuler har bredt sig alt for meget. Oprindeligt var klausuler tænkt som noget for de relativt få betroede topledere i en virksomhed, men i dag udstyres helt almindelige stillinger også med en klausul, og det har en skadelig effekt,« siger han.

Ønsker totalt forbud

I fagbevægelsen er der tilfredshed med, at regeringen griber ind over for brugen af klausuler. Men de faglige organisationer så gerne, at regeringen gik endnu videre og helt forbød alle former for klausuler.

»Det er uambitiøst, at regeringen i vækstpakken alene foreslår små lapperier på de nuværende regler. Hvorfor tager man ikke skridtet fuldt ud og forbyder klausulerne helt?« siger næstformand i LO Lizette Riisgaard.

Den amerikanske ekspert Olav Sorensen kalder den danske regerings udspil for fornuftigt, hvis man vil skabe vækst og arbejdspladser.

»Det er helt klart et skridt i den rigtige retning. Jeg er ikke inde i alle detaljer i den nuværende danske lovning, men ethvert initiativ, der begrænser brugen af klausuler vil klart betyde mere vækst og en bedre økonomi også i Danmark,« siger han.

Klarer sig bedre

Olav Sorensen er en af USA's førende forskere i konsekvenserne af konkurrence- og jobklausuler. Og forskningen viser ifølge Olav Sorensen meget tydeligt, at amerikanske delstater med forbud mod klausuler - som for eksempel Californien - klarer sig langt bedre målt på vækst og beskæftigelse end stater med udbredt brug af klausuler.

»Californien har været en magnet for talenter, og det handler ikke mindst om, at det er en dynamisk virksomhedsøkonomi, hvor det er nemt for de ansatte at flytte arbejdsplads. Det er ofte blevet fremhævet som en af de mest betydningsfulde faktorer for, at Californien har succes med forskning og udvikling af nye produkter, at man ikke stavnsbinder innovative medarbejdere,« siger han.

Olav Sorensen pointerer også, at lønmodtagere med både kortere og længere uddannelser flytter fra de stater, hvor der er bindinger i form af klausuler. Og dermed hæmmer det yderligere væksten.

»Så ikke alene betyder ansættelsesklausuler noget for innovation, vækst og økonomi, men også for, om folk flytter til eller fra en stat,« siger han og tilføjer, at det mønster også vil gælde uden for USA.

Et forbud mod jobklausuler og en begrænsning af konkurrence- og kundeklausuler vil ifølge Olav Sorensen også komme den enkelte lønmodtager til gavn.

»Det bliver lettere at lave karrierehop, og ens arbejdskraft bliver mere værd forstået på den måde, at du kan forhandle dig frem til en bedre løn. Samtidig bliver der hele tiden investeret i nye kundskaber til medarbejderne. Vores forskning i USA viser, at ansatte bundet af klausuler har mindre i løn end ansatte, der ikke har nogle bindinger,« fastslår han.

Læs også
Top job