Moody's ser muligheder i eurozonens kriselande

Nogle af eurozonens mest kriseramte lande, Spanien, Italien og Irland, har et stærkere udgangspunkt end vækstmarkeder som Brasilien, Indonesien, Sydafrika og Tyrkiet, når det kommer til muligheden for at forbedre deres kreditvurdering.

Moody’s Investors Service er en af de tre aktører, der dominerer markedet for kreditvurdering. Foto: Mark Lennihan/AP

Sådan lyder det fra ratinginstituttet Moody's, der har sammenlignet landenes økonomiske profiler. Ratingmæssigt har de alle samme kreditvurdering "Baa", men de fundamentale økonomiske forhold er vidt forskellige, mener Moody's.

Stor institutionel styrke

Eurolandenes har fordel af stor institutionel styrke samt store formuer blandt indbyggerne, mens vækstlandene er kendetegnet ved meget lavere offentlig gæld samt stærkere offentlige balancer.

- Generelt gælder det, at lande med stor institutionel styrke kan forbedre deres rating relativt hurtigere, når de adresserer deres ubalancer, mens arbejdet med at forbedre kvaliteten af institutioner og væsentligt øge formueniveauerne generelt tager meget længere tid. Dette er til fordel for eurolandene, vurderer kreditchef Kathrin Muehlbronner, der har titel af vice president hos Moody's.

Rapport på gaden

Ratinginstituttet har netop sendt en rapport på gaden, der sammenligner landene. Ingen af vækstmarkederne har i dag skavanker som kendetegnede eurolandene, inden krisen brød ud, nemlig en stærkt forgældet privat sektor afhængig af lån fra udlandet. Tværtimod er banksektoren i vækstmarkederne generelt velkapitaliseret og noget mindre end i eurolandene, vurderer Moody's.

Den eksterne sårbarhed er dog stigende på adskillige vækstmarkeder, mens den er faldende i Spanien og Irland. Samtidig er eurolandene langsomt ved at komme sig oven på den dybe recession udløst af krisen, mens vækstmarkederne generelt står over for aftagende vækst især i Brasilien og Sydafrika, mener Moody's.

Læs også
Top job