Uroligheder i Irak skader udviklingsøkonomier

Uroligheder i Irak skaber stigende oliepriser, der især rammer olieimporterende udviklingsøkonomier som Indien, Tyrkiet og Indonesien hårdt.

Oliepriserne bliver ved med at stige på grund af urolighederne i Irak.  Foto: Manu Brabo/AP

Prisen på en tønde råolie er steget med mere end 5 pct. siden den 12. juni, hvor militante grupper angreb og indtog en række irakiske byer og prisen ventes fortsat at stige.

Det skaber frygt for, at det begyndende opsving vil blive bremset som resultat af urolighederne. Det skriver Wall Street Journal.

Indien, der er verdens fjerdestørste olieimportør, køber 13 pct. af deres olie fra Irak. Eksperter vurderer, at landets afhængighed af irakisk olie truer med at afspore regeringens planer om at puste nyt liv i det økonomiske opsving.

- En vedvarende stigning i prisen på råolie vil gøre det svært for både den indiske regering og centralbanken, siger Frederic Neumann, chef i HSBC's afdeling for asiatisk økonomisk forskning, til Wall Street Journal.

Analytikere venter desuden, at usikkerheden forbundet med væksten i udviklingsøkonomierne vil ramme både den den indonesiske og indiske valuta, hvis oliepriserne fortsætter med at stige.

Læs også
Top job