Familiehuset er blevet 30.100 kr. dyrere

Der skal flere penge op af lommen for at realisere drømmen om et nybygget hus.

Et nyt enfamiliehus er blevet 2 pct. dyrere i byggeomkostninger det seneste år.  Foto: Max Reserau

Du har planer om at bygge et nyt hus til familien. Det bliver et typehus på 130 kvadratmeter, og for et års tid siden skulle du af med 1,5 mio. kr. for at bygge herligheden. I dag skal du af med 30.100 kr. mere.

På et enkelt år er omkostningerne for at bygge en ny bolig nemlig steget med 2 pct., når det gælder enfamiliehuse. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

”Stigningen i byggeomkostningerne for enfamiliehuse svarer til, at det pt. koster cirka 20.000 kr. mere pr. million, som man vil bygge hus for, end det gjorde i starten af 2013,” siger Camilla Skovsbo Erichsen, som er forbrugerøkonom i Sydbank.

Dyrere arbejdere

Ser man generelt på byggeomkostninger for nye boliger, er der sket en stigning på 1,9 pct. fra 1. kvartal 2013 til 1. kvartal 2014. Samlet set er arbejdsomkostningerne steget med 3,5 pct., mens omkostningerne til materialer er steget med 1,2 pct. i samme periode

Maleren koster 1,7 pct. mere, når han arbejder på en ny bolig. Det samme gør mureren. Elektrikeren er blevet 1,4 pct. dyrere, mens prisen for VVS-arbejdet kun er steget med 0,8 pct.

Bør ikke skræmme

De stigende omkostninger bør dog ikke skræmme, mener en boligøkonom.

”De stigende byggeomkostninger kunne let få en til at tro, at det er blevet mindre attraktivt at realisere drømmen om et nybygget hus. Men sådan forholder det sig i midlertidigt ikke. For samtidig med at omkostningerne til byggematerialer og arbejdsløn er steget, er prisen på et eksisterende hus også kravlet opad,” siger Lise Nytoft Bergmann, som er boligøkonom hos Nordea.

Stadig attraktivt

Prisen på et eksisterende hus er steget med 3,3 pct. i løbet af det seneste år, påpeger Lise Nytoft Bergmann. Det betyder, at et gennemsnitligt hus, der kostede 1,5 mio. kr. for et år siden, i dag koster 49.500 kr. mere.

”Hvor stor en del af prisstigningen på de 49.500 kr., som vedrører huset hhv. grunden - som nybyggerne jo også skal ud og anskaffe sig - vides ikke, men antager man, at prisstigningen fordeler sig jævnt mellem hus og grund, er konklusionen, at nybyggeriet er blevet lidt mere attraktivt på det seneste,” siger Lise Nytoft Bergmann.

Læs også
Top job