Uro er allerede indregnet i olieprisen

Iraks største olieraffinaderi spiller kun en mindre rolle på det store marked.

Foto: AP

Det får ikke umiddelbart konsekvenser for olieprisen, at oprørere fra den irakiske Isil-bevægelse nu har kontrol over Iraks største olieraffinaderi i Baiji nord for hovedstaden Bagdag.

Den situation er nemlig allerede hen over weekenden regnet ind i olieprisen, og i Danmark er prisen for en liter 95 oktan blyfri benzin da også faldet 2 øre fra mandag til tirsdag.

Det var kendt

"Der har allerede tidligere været meldinger om, at oprørere i Irak havde taget kontrol over olieraffinaderiet. Nu er det så sket, og det er så det," lyder det fra Peter Rasmussen, der er fuel-direktør for olieselskabet Statoil i Danmark.

Han har tidligere givet udtryk for, at olie handles på, hvad der sker i morgen - og ikke hvad der skete i går.

"Olie er noget, man taler om, hvis der ikke sker andet i verden. Men nu er det Kina og fodbold-VM, der er interessant, og så har en trods alt isoleret situation i Irak ikke så stor betydning.

At oprørerne har overtaget raffinaderiet kan måske nok få betydning for nogle lokale markeder, men ikke for oliemarkedet på verdensplan. Tusindvis af irakere melder sig nu for at kæmpe mod oprørerne, og samtidig presser USA på for at få de irakiske parter til at finde en løsning," vurderer Peter Rasmussen.

En mindre mængde olie

Samtidig henviser han til, at der trods alt kun er tale om en mindre mængde olie, selv om raffinaderiet leverer cirka en tredjedel af Iraks brændstof.

Brændstofpriser
  • Den 31. oktober 2012 gik benzinselskaberne med Statoil i spidsen over til at anvende begrebet pumpepriser i stedet for listepriser.
  • Det skete for at skabe mere stabile priser over døgnet. Indtil da var prisen typisk lavere indtil kl. 10. Derefter steg prisen. Det gav kø på tankstationerne om morgenen, mens bilisterne til gengæld groft sagt ikke tankede efter kl. 10.
  • Pumpepriserne blev ved indførelsen sat til 80 lavere end listepriserne.
  • Bilisterne kan dog stadig på lokale tankstationer møde listepriser og priser, der afviger fra de officielle priser.
  • Læs mere om pumpepriser og listepriser hos Statoil.

"Som jeg lige husker det, håndterer raffinaderiet 300.000 tønder olie om dagen. Statoil og Shell i Danmark håndterer sammenlagt 200.000 tønder om dagen. Så her og nu er det ikke noget, der vil få markedet til at reagere," siger Peter Rasmussen.

"Det begynder først for alvor at blive alvorligt, hvis produktionsfaciliteter kommer i farezonen," tilføjer han.

Brændstof kan byttes væk

Hvis oprørerne holder raffinaderiet gennem længere tid, vil de være i stand til at afsætte brændstoffet.

"Det vil ikke være noget problem for dem. De kan sagtens finde ud af eventuelt at bytte brændstof mod andre produkter. Det kunne eksempelvis være våben," siger Peter Rasmussen.

Prisfald i Danmark

Aktuelt i Danmark er den såkaldte pumpepris fra mandag til tirsdag faldet 2 øre per liter 95 oktan blyfri benzin, mens dieselprisen er faldet 4 øre per liter.

Pumpeprisen for en liter benzin er i dag 12,49 kr., men diesel koster 10,79 kr.

Men derfor kan bilister godt møde andre priser lokalt i landet. Nogle selskaber opererer nemlig stadig med den såkaldte listepris, der er 80 øre højere per liter. Samtidig kan lokale konkurrenceforhold betyde, at prisen der er højere eller lavere.

Læs også
Top job