Obligationer middag: Ingen større skvulp fra tyske tal

De lidt skuffende tal for erhvervstilliden i Tyskland gav et kortvarigt ryk i obligationsrenterne i Europa tirsdag formiddag, men en time efter tallene er det tilbage til status quo med uændrede eller lidt højere 10-årige renter i de fleste lande i forhold til mandag.

Erhvervstillidsindekset Ifo faldt i juni til 109,7 fra 110,4 måneden før. Det skal sammenlignes med markedskonsensus om indeks 110,3 ifølge Bloomberg.

Respondenternes vurdering af det nuværende forretningsklima var uændret 114,8, hvor der ellers var ventet lidt fremgang, mens forventningsindekset for det kommende halvår faldt meget mere end ventet til 104,8 fra 106,2.

Det gav et kortvarigt dyk i renterne, men kort efter blev ændringen udvisket, og ifølge cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank er der heller ingen grund til panik på tyskernes vegne.

- Væksten i tysk økonomi var stærk i begyndelsen af året, og selv om økonomien nu bremser op, er der ikke noget, der tyder på, at den vil gå i stå. Vi forventer, at Tyskland også i det kommende år vil være Europas økonomiske lokomotiv med en vækst på 1,5-2,0 procent. Det er dog ikke prangende og vil ikke være stærkt nok til for alvor at trække resten af Europa fri af krisen, skriver Jacob Graven i en kommentar.

Herhjemme ligger den toneangivende 10-årige danske rente, målt på 1,5-23'eren, 1 basispoint højere i 1,35 pct. ved 11-tiden. I ingen af de omkringliggende økonomier er der udsving på mere end 1 basispoint i de 10-årige papirer, men Spanien og Italien oplever dog lidt rentefald.

Den 10-årige spanske rente er dykket tre basispoint til 2,65 pct., og den italienske falder godt 2 basispoint til 2,88 pct.

De to lande blev sent mandag, sammen med Irland, fremhævet i en analyse af Moody's, fordi de har samme kreditvurdering som vækstmarkeder som Brasilien, Indonesien og Sydafrika, men ifølge ratinginstituttet har fordel af stor institutionel styrke og faldende sårbarhed efter eurokrisen.

Spanien er også lykkedes med at sælge korte statsobligationer for 3,5 mia. euro til meget lavere renter end sidste tilsvarende auktion for fem uger siden.

Tirsdag eftermiddag rettes blikket mod USA og offentliggørelsen kl. 16 af forbrugertilliden. Der ventes ifølge Bloomberg News en stigning i forbrugertillidsindekset til 83,5 i juni fra 83,0 i maj.

Det amerikanske finansministerium indleder endvidere ugens store obligationsauktioner med et salg af 2-årige statspapirer mandag for 30 mia. dollar. I alt vil der i ugens løb blive auktioneret amerikanske statspapirer for 107 mia. dollar.

Læs også
Top job