Nestlé Danmark rammer rekordrødt minus

Frasalget af blødende Hjem-IS og flytning til nyt domicil sætter tydelige aftryk i det seneste årsregnskab for den danske del af verdens største fødevarekoncern.

Foto: Fabrie Coffrini/AP

Med et underskud på knap 96 mio. kr. er bundlinjen i den danske afdeling af det store internationale fødevarekonglomerat Nestlé langt fra tilfredsstillende.

Resultatet for 2013 ligger 130 mio. under bundlinjen for 2012, men i forbindelse med den blodrøde tilbagegang har regnskabet og det danske setup været påvirket af en del engangsbeløb.

Blandt andet er Nestlé Danmark i færd med en række restruktureringsinitiativer, hvoraf afhændelsen af Hjem-IS og domicilflytningen fra Østerbro til Ørestaden i København har påvirket 2013-regnskabet særdeles negativt.

”Vi har i 2013 gjort os klar til fremtidig vækst. Det har betydet nogle ekstraordinære store engangsomkostninger, både i form af frasalget af Hjem-IS og flytningen til Ørestaden i København. Det sker som del af et nordisk effektiviseringsprogram, og ud af de moderne faciliteter i Ørestaden kan vi fremover tiltrække kvalificerede medarbejdere fra Danmark og Sydsverige,” siger Søren Rye, landechef i Nestlé Danmark.

På trods af underskuddet i 2013 skal Nestlé Danmark betale selskabsskat for året på grund af overskud i de sambeskattede datterselskaber Oscar A/S, der producerer saucer og bouilloner, og i Nescafé Dolce Gusto. Samlet beløber skattenbetalingen sig til 2,4 mio. kr.

Slut med Hjem-Is

Efter en række år med svære indtjeningskår i datterselskabet Hjem-IS blev det i 2013 besluttet at lukke ned for aktiviteterne, og med udgangen af december blev selskabet afhændet til det nystiftede selskab HJI A/S.

Afhændelsen af selskabet har betydet nedskrivninger på i alt 19,9 mio. kr. i årsregnskabet, og derudover er en række Nestlé-aktiviteter i Kolding og Esbjerg blevet nedlagt. Samlet beløber nedlukningerne sig til i alt 71,4 mio. kr. plus 4,9 mio. kr. i administrationsomkostninger.

Den nye ejerkreds i Hjem-IS, der bl.a. tæller Hjem-IS-direktør Frank Jørgensen Waller, har fusioneret det gamle danske is-brand med Viking-Is.

Forud for afhændelsen af det danske selskab gik en periode med faldende is-eksport til de øvrige søsterselskaber i Nestlé, og det medførte allerede i 2012 en delvis lukning af den finske Hjem-IS-afdeling. En afdeling, som blev helt lukket ned i løbet af 2013.

Fødevarer, drikkevarer, detail og landbrug. FødevareWatch dækker bredt - læs mere i vores gratis nyhedsbrev

Et mere effektivt Nestlé

Ved udgangen af 2012 blev der i Nestlé Norden sat gang i et effektiviseringsprojekt, og anbefalingerne fra det involverede konsulenthus skal over de kommende 2-3 år implementeres i hele den nordiske Nestlé-forretning.

Effekterne er ifølge regnskabsmeddelelsen kun sparsomme i 2013, og Nestlé forventer først at have alle anbefalingerne implementeret i løbet af 2015 og 2016, hvorefter det forhåbentlig også bliver at se i regnskaberne.

”Som ansvarlig ledelse skal man hele tiden kigge på driften af sin virksomhed. Vi har haft fornuftige resultater i Norden i en række år, men for Danmarks vedkommende har vi så været ekstraordinært udfordret i 2013. Baggrunden for dette initiativ er, at vi skal og ønsker at være mere effektive, og samtidig skal vi gøre os klar til fremtidig vækst. Nu har vi gennemført projektet, og nu skal vi i gang med udnytte nogle af de muligheder, som findes i Nestlé”,” siger Søren Rye.

På de dele af fødevaremarkedet, hvor Nestlé arbejder, har salget af Nescafé Dolce Gusto-kaffekapslerne udviklet sig positivt, og det samme har chokolade- og konfekturekategorierne, hvor afskaffelsen af fedtafgiften i Danmark har betydet en del.

På den negative front gik salget af modermælkserstatning tilbage i 2013, blandt andet på grund af øget konkurrence på det danske marked, men også fordi det danske fødselstal i 2013 var meget lavt.

”Vi er glade for udviklingen i coffee-on-demand, eller det vi kan kalde kapselkaffesegmentet. Over 200.000 danskere har nu en kapselkaffemaskine, og det har betydet, at det har givet os et godt år i Nescafe Dolce Gusto,” siger Søren Rye.

Den samlede omsætning blev i 2013 652 mio. kr., hvilket er mindre end de 677 mio. kr., som Nestlé Danmark omsatte for i 2012.

Nyt domicil

En sidste større udgiftspost i det seneste årsregnskab tager udgangspunkt i den domicilflytning, som de omkring 300 danske medarbejdere har været igennem i maj 2014.

Siden 1997 har Nestlé Danmark holdt til på Amerikakaj på Østerbro i København, men efter i en del år at have udlejet en del af det store domicil til en anden lejer blev fremlejeaftalen i 2013 ikke forlænget, og det har i alt kostet den danske forretning 7 mio. kr.

I maj flyttede Nestlé Danmark ind i et nyt lejemål i den københavnske Ørestad, hvor også dele af den svenske Nestlé-afdeling nu har til huse. Udflytningen har påvirket 2013-regnskabet negativt med 3 mio. kr. i afskrivninger og 8 mio. kr. i forpligtigelser over for udlejer, hedder det i regnskabet.

Få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

Lettere 2014

Som noget nyt startede Nestlé Danmark i det forgangne år også salget af Nestlé Health Science, som er konglomeratets arbejde udi ernærings- og kosttilskud - blandt andet til sygehuse.

For 2013 bidrog denne nye produktgruppe kun lidt til den samlede bundlinje, men for 2014 er forventningerne en smule større.

Indtjeningen i de øvrige produktkategorier forventes samlet set at blive bedre end i 2013, men på minussiden vil den netop gennemførte domicilflytning også påvirke næste regnskab negativt, ligesom den videre implementering af det store effektiviseringsprojekt også i indeværende regnskabsår vil medføre yderligere udgifter.

I forhold til 2014 mener Søren Rye stadig, det er lidt for tidligt at gisne om, hvordan det endelige resultat ender.

”Nu har vi lagt nogle planer for, hvordan vi kommer til at vækste, og det skal vi så i gang med, men vi er ikke ret langt inde i året, og derfor kan der ske rigtig meget, som kan have betydning for, hvordan året kommer til at ende,” siger Søren Rye.

Nestlé har succes med ungdomsprogram

Nestlé presses af ny kaffefusion

Nestlé: Danske særregler kan begrænse udbud

Læs også
Top job