Frygtindeks under før-kriseniveau

Frygten på det amerikanske aktiemarked er stort set ikke eksisterende, hvis man skal tro udviklingen i det amerikanske frygtindeks - VIX.

Foto: Rick Rycroft/AP

Frygten toppede senest op til usikkerheden om "fiscal cliff"-forhandlinger før nytåret 2012/2013, da indekset var oppe over 22.

Det såkaldte frygtindeks, VIX, lukkede mandag med et fald på 1 pct. i 10,98. Det er de seneste tre dage steget fra 10,61

Indekset befinder sig dog fortsat tæt på det laveste niveau - dvs. laveste frygt - siden før finanskrisen. Man skal tilbage til begyndelsen af 2007 for at finde lavere niveauer end mandagens.

Omkring 10 før finanskrisen

Før finanskrisen i 2008 havde indekset typisk værdier på omkring 10. Siden har VIX-indekset "normalt" haft en værdi omkring 15-20. I år har indekset dog svinget noget, og krisen begyndte at eskalere i februar i år. Siden marts er indekset faldet efter at have været over 21 i februar, da krisen i Ukraine viste sig for alvor. Efter en kortvarig top i begyndelsen af april er indekset stort set støt og roligt faldet.

Indekset er nu milevidt fra niveauerne under finanskrisen, da verden var virkelig af lave. Under finanskrisen efter Lehman Brothers' krak i 2008 steg indekset fra omkring 20 til niveauer på 60-80 og toppede 20. november 2008 i 80,86.

VIX-indekset viser forventningerne til udsvingene (volatiliteten) på aktiemarkedet i USA, hvor høje værdier indikerer stor nervøsitet blandt investorer og lave mindre nervøsitet. Indekset handles på børsen i Chicago.

Læs også
Top job