Milliardfond skal skabe 7.000 job

En klimafond på 5 mia. kr. ventes at være på vej. Den skal skal skabe flere arbejdspladser og hjælpe virksomhederne til en grøn omstilling.

Mens Enhedslisten og SF i sidste uge skældte ud på regeringen, efter at den indgik en aftale med Venstre om energiafgiftslettelser i milliardklassen, oplyser de to partier nu, at de onsdag forventer at indgå en aftale med regeringen om nye tiltag, der skal sikre grønne arbejdspladser og sænke CO2-udslippet. Det skriver Politiken onsdag.

I aftalen indgår blandt andet en grøn klimafond på op imod 5 milliarder kroner, som private og offentlige selskaber og institutioner skal kunne optage billige lån fra til grønne investeringsprojekter.

»Forhåbentlig lander vi onsdag en aftale om en grøn fond med regeringen. Det er noget, vi har arbejdet for i rigtig lang tid«, siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, til Politiken.

Risikofrygt gør det svært i bankerne

Hun bakkes op af SF's finansordfører, Jonas Dahl, der blandt andet er tilfreds med, at »vi får skabt nogle grønne arbejdspladser i Danmark«.

Ifølge Politikens oplysninger er fonden et af flere initiativer, som regeringen, Enhedslisten og SF er blevet enige om, og som forventes præsenteret onsdag.

I dag har flere virksomheder svært ved at få lån til energirenoveringer, fordi det er risikofyldte lån for bankerne. Det skal det nye initiativ afhjælpe ved at tilbyde en lånefond på 2 milliarder kroner i årene 2014-16. Fonden skal udlåne penge til grønne investeringer i blandt andet produktionsanlæg, opvarmning og belysning.

Det er eksempelvis pensionskasser, der skal skyde penge i fonden, mens staten bidrager med 80 millioner kroner, og på grund af en statsgaranti forventes fonden at kunne tilbyde lavere renter end ellers og give lån med en længere løbetid. Ifølge Johanne Schmidt-Nielsen kan fonden udvides til 5 mia. kr. - mod yderligere 120 millioner kroner fra staten.

Selskab klar til at tage skridtet

Direktør i den grønne tænketank Concito Thomas Færgeman kalder nyheden »super positiv« og en effektiv måde at nedbringe drivhusudledning på:

»I og med at man laver en statsgarantikonstruktion, kan pensionskasserne som udgangspunkt sige, at så behøver de ikke at tage så høj en rente, for risikoen er ganske lav«, siger Thomas Færgeman til Politiken.

Asfaltvirksomheden Colas er en af de virksomheder, der kan få gavn af fonden.

»Det vil naturligvis fremskynde vores investeringer i at modernisere vores anlæg«, siger direktør i Colas Henning Kaas til Politiken.

Ifølge fagforeningen Dansk Metal »rammer aftalen lige i øjet« og kan skabe op mod 7.000 arbejdspladser i perioden inden for industri- og byggebranchen.

Finansminister Bjarne Corydon (S) ønskede tirsdag ikke at kommentere aftalen.

BRANCHENYT
Læs også