Japans erhvervspakke får kritik af Wall Street Journal

Den japanske premierminister Shinzo Abe lancerede natten til tirsdag sin erhvervspakke, hvor en sænket selskabsskat samt pensionskassers øgede mulighed for investeringer i aktier er næste træk i forsøget på at trække Japan ud af årtiers økonomisk dødvande

Japans premierminister Shinzo Abe. Foto: Shizuo Kambayashi/AP

Den amerikanske finansavis Wall Street Journal vurderer dog, at Shinzo Abe stadig har lang vej hjem.

En plan med huller

Wall Street Journal nævner, at Shinzo Abes politik har mangler på afgørende områder, da den ikke indeholder arbejdsmarkedsreformer herunder ændringer af reglerne for overbetalt arbejde samt lempelser af reglerne for fyringer af medarbejderstaben. Det vil hjælpe og især være et godt afsæt på nuværende tidspunkt med et stramt arbejdsmarked.

Bloomberg News vurderer, at Shinzo Abes plan er en satsning og kalder planen for chokterapi for økonomien. Abe selv betegner planen for at være Japans sidste chance, hvis landet skal fastholde sin position, som globalt magtcenter Den økonomiske politik er ifølge Abe derfor et spørgsmål om landets sikkerhed.

Handlingens mand

Den japanske økonomi har været i stagnation i mere end 20 år og i 2010 blev Japan overhalet af Kina, når der måles på den økonomiske størrelse i absolutte termer.

Den japanske premierminister, Shinzo Abe, tiltrådte posten efter en jordskredssejr i december 2012, hvorefter han lancerede sin ekspansive finanspolitik, markante lempelser af pengepolitikken kombineret med strukturelle reformer.

BRANCHENYT
Læs også