Danske Bank: Optimismen breder sig til boligmarkedet

Den optimisme, som Danske Bank ser i dansk økonomi, breder sig til boligmarkedet.

Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank opjusterer sit skøn for prisudviklingen på boliger.  Foto: Sanne Vils Axelsen

Det fremgår af bankens seneste prognose for dansk økonomi.

Der har været fremgang på det danske boligmarked siden midten af 2012 og fremgangen er fortsat ind i 2014, hvor Danmarks Statistiks månedlige prisstatistik har vist en fremgang på 1,5 pct. på kvartalsbasis.

Boligmarkedet ser altså i øjeblikket ud til at komme sig hurtigere, end Danske Banks cheføkonom Steen Bocian tidligere har vurderet.

Derfor opjusterer han sit skøn for prisudviklingen.

Det værste er bag os

Danske Bank venter nu, at boligpriserne vil stige med 3,1 pct. i 2014 og 2,5 pct. i 2015.

- Fremgangen understøttes af, at det ser ud til, at vi har lagt det værste af krisen bag os. Arbejdsmarkedet er i fremgang, hvilket reducerer husholdningernes usikkerhed omkring deres fremtidige indkomstgrundlag, hvilket igen øger købelysten, skriver han.

Steen Bocian noterer sig dog også, at det ikke er alle steder i landet, at priserne og aktiviteten er stigende.

- Mens boligmarkedet er i fremgang i og omkring de store byer, ser det straks anderledes ud andre steder i Danmark, skriver han, men han ser dog spæde tegn på, at fremgangen er ved at brede sig til resten af landet. Man ser dog fortsat tendensen til, at de største prisstigningstakter findes i de store byer.

Ingen ejerlejligheds prisboble

Der er ikke tale om en ny boligprisboble i øjeblikket på ejerlejlighedsmarkedet, selvom priserne er steget voldsomt især i København, vurderer Danske Bank.

Priserne på ejerligheder er steget 8,4 pct. på årsbasis i 2013 og fremgangen er fortsat ind i år, hvor priserne på ejerlejligheder er steget 3,1 pct. på kvartalsbasis.

- Det er dog klart, at de høje vækstrater ikke er holdbare over en længere periode, og det vil derfor være bekymrende, hvis de nuværende tendenser fortsætter, anfører Steen Bocian.

Han venter dog, at ejerlejlighedspriserne vil stige yderligere over de næste par år, men afviser ikke, at ejerlejlighederne kan falde i pris på et senere tidspunkt, når renterne begynder at stige igen, da en væsentlig forklaringsfaktor på stigninger er den lave rente.

BRANCHENYT
Læs også