Kina vil oprette rival til Verdensbanken

Kina har planer om at etablere en finansiel institution, der skal fungere som rival til Verdensbanken.

Kina har ikke været tilfreds med den indflydelse, landet har fået i de globale institutioner som Verdensbanken, Den international Valutafond og IMF. Derfor vil Kina nu oprette en rival til Verdensbanken.  Foto: Niels Hougaard

. Verdensbanken er angiveligt kontrolleret af USA og dets allierede, og kineserne har ikke nok at skulle have sagt, hvorfor en ny Asien-baseret institution nu skal varetage Kinas interesser. Det skriver Financial Times.

Kina udvider planerne om at etablere en asiatisk baseret Verdensbank og foreslår nu på et møde med potentielle samarbejdslande at fordoble det samlede indskudsbeløb til svimlende 100 mia. dollar, svarende til 547,4 mia. kr. Indtil videre har 22 lande vist interesse i projektet, heriblandt rige oliestater i Mellemøsten, og organisationen vil samlet kalde sig Asian Infrastructure Investment Bank. Organisationens første opgave bliver angiveligt at genskabe Silkevejen, der var en gammel handelsrute mellem Europa og Kina.

Føler sig magtesløse

Kinesiske ledere har de seneste år efterspurgt større indflydelse i globale institutioner som Verdensbanken og Den Internationale Valutafond, IMF, men vurderer ikke, at den kinesiske stemme i disse institutioner har fulgt med Kinas nye rolle som økonomisk supermagt.

- Kina føler ikke, at de kan få noget som helst gennemført i Verdensbanken eller IMF, og derfor vil de nu etablere deres eget svar på Verdensbanken, som de selv kan kontrollere. Der er stor interesse blandt asiatiske lande for sådan en organisation, men Kina bliver nødt til at gå forrest, udtaler en kilde tæt på diskussionen om etablering af organisationen til Financial Times.

Politiske ledere i Beijing håber, at banken er endegyldigt etableret inden udgangen af 2014 og har allerede udnævnt Jin Liqun til indledningsvist at lede organisationen.

BRANCHENYT
Læs også