Nykredit tordner mod finanspolitiken

Nykredits chefanalytiker Tore Stramer har ikke meget fidus til regeringens finanspolitik.

Chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit er utilfreds med regeringens finanspolitik.  Foto: JP

Statens underskud er allerede for stort, og økonomien klarer sig så godt, at vækstpakker er overflødige, mener Nykredit.

Udmeldingen kommer efter nyheden om, at statens underskud var på 5 mia. kr. i første kvartal, markant større end fjerde kvartals underskud på 600 mio. kr. For hele 2014 ventes et underskud på 27 mia. kr., hvilket dog reelt er meget større, da staten har en positivt effekt på 30 mia. kr., der ikke vil gentage sig.

- Det betyder, at der trods den nyvundne økonomiske fremgang er udsigt til et stigende budgetunderskud i 2015. Regeringen forventer således et budgetunderskud på 3 pct. af BNP i 2015, på trods en forventet BNP-vækst på flotte 2,0 pct. Dermed bevæger regeringen sig også lige på grænsen inden for EU-reglerne, der ikke tillader et budgetunderskud på over 3 pct. af BNP, skriver Nykredit og Tore Stramer.

Hverken behov eller plads

Med det in mente anser Nykredit det for problematisk, da en opbremsning i 2015 vil bringe Danmark i strid med EU's regler.

- Der er derfor efter vores opfattelse heller ikke plads, eller for den sagt skyld behov for, yderligere finanspolitisk støtte til økonomien, skrive Tore Stramer i en kommentar.

Han hæfter sig ved, at de seneste nøgletal indikerer, at opsvinget i Danmark er bredt funderet.

- Lægger man dertil, at finanspolitikken i 2015 går faretruende tæt på EU's budgetregler, så burde regeringen allerede nu lette foden fra speederen. Det er dog formentlig ikke et råd, der har den store popularitet hos politikerne, da 2015 netop er et valgår, hvor erfaringerne viser, at det ikke er nemmere at gennemføre besparelser eller skattestigninger for at bringe balance i budgetterne, konkluderer Tore Stramer.

BRANCHENYT
Læs også