Pensionsomlægning pynter på dansk økonomi

Næste år kan Danmark igen få problemer med EU's budgetregler, advarer økonomer.

Foto: Colourbox

Pensionsopsparernes omlægning af kapitalpensioner til aldersopsparing pynter her og nu på den danske økonomi.

Men allerede næste år kan Danmark få problemer med at opfylde EU's budgetregler, advarer danske økonomer.

Det sker på baggrund af, at nye tal fra Danmarks Statistik viser, at underskuddet på de offentlige finanser endte på 5 mia. kr. i årets første kvartal.

Det betragtes dog ikke som overraskende af økonomerne, fordi regeringen venter et underskud på knap 27 mia. kr. for hele året. Det svarer til 1,4 pct. af bruttonationalproduktet (BNP).

Engangsindtægter

Økonomer er til gengæld mere bekymrede over, at budgetunderskuddet i år holdes kunstigt oppe, fordi de danske pensionsopsparere er i gang med at omlægge kapitalpensioner til de nye aldersopsparinger.

Det kan lige nu ske med en skatterabat på 2,7 pct. Sker omlægningen nu, slipper pensionsopsparerne med en afgift på 37,3 pct. mod ellers 40 pct.

"I årets tre første måneder har det givet engangsindtægter på 7 mia. kr., og for hele året skønnes omlægningen at give en engangsindtægt på 30 mia. kr.," forklarer Jan Størup Nielsen, der er senioranalytiker i Nordea.

"Det er en væsentlig forklaring på, at årets samlede underskud i år bliver mindre," tilføjer han.

Indtægt forsvinder igen

Samme synspunkt har Tore Stramer, der er chefanalytiker hos Nykredit.

"Der er tale om en merindtægt, der forsvinder i 2015. Det betyder desværre også, at der er udsigt til et stigende budgetunderskud i 2015. Regeringen forventer selv et budgetunderskud på 3 pct. af BNP, og dermed bevæger regeringen sig også lige på grænsen inden for EU-reglerne, der ikke tillader et budgetunderskud over 3 pct. af BNP," forklarer Tore Stramer.

Det kan vise sig at blive problematisk, vurderer han.

"Hvis væksten i BNP skuffer blot en smule i 2015, kan Danmark komme i karambolage med EU-reglerne. Det vil være brandærgerligt, da Danmark netop har fået ophævet den seneste EU-henstilling fra 2010 om at nedbringe budgetunderskuddet," tilføjer Tore Stramer.

2015 kan blive problematisk

Han mener derfor, at regeringen bør skrue ned for en finanspolitik, der ikke er nødvendig, og som landet ikke har råd til.

"Rækken af økonomiske nøgletal antyder, at væksten igen har bidt sig fast, så der er ved at indfinde sig et bredt funderet opsving. Derfor bør regeringen lette foden fra speederen, men det er nok ikke noget populært forslag med udsigt til et valg i 2015," siger Tore Stramer.

Også Jan Størup Nielsen mener, at 2015 kan blive problematisk.

"For en måned siden offentliggjorde regeringen sin nyeste prognose, hvoraf det fremgår, at underskuddet i 2015 ventes at blive 58,4 mia. kr. - eller 3 pct. af BNP. Det kræver vel at mærke en vækst på 2,0 pct., men hvis det ikke holder, kan regeringen blive tvunget til at stramme op på et kritisk tidspunkt i den konjunkturelle genopretning," siger Jan Størup Nielsen.

BRANCHENYT
Læs også