3 pct. lån slår alle kursrekorder

Det billigste 30-årige obligationslån har aldrig været så attraktivt som nu.

"Det har aldrig været bedre."

Sådan beskriver boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann, kursudviklingen på det populære 3 pct. lån med en løbetid på 30 år.

Obligationen, der ligger bag 3 pct. lånet med afdrag, handles til kurs 99,90. Det er den højeste kurs nogensinde. Den hidtidige rekord er kun en uge gammel. Da var kursen 99,79. I flere tilfælde er obligationen onsdag handlet over kurs 100.

Også lånet uden afdrag kan fås til en historisk god kurs. Det handles i kurs 98,90.

Kursrekord
3 pct. lånet med og uden afdrag har sat kursrekord.
  • Lånet med afdrag kan fås til kurs 99,83.
  • Lånet uden afdrag kan fås til kurs 98,80.

Der er altså blot 0,10 point fra, at kursen runder 100. Sker det, er obligationen ikke længere i spil. Alligevel er der ikke udsigt til endnu billigere lån. Det skyldes, at realkreditinstitutterne allerede har sendt afløseren ud for de eksisterende obligationer, der udløber i 2044. Det nye 30-årige lån udløber i 2047.

Nyt 3 pct. lån

Der kommer altså et nyt 3 pct. lån ikke et 2,5 pct. lån.

Der skiftes serier hvert tredje år, og det skulle også ske i år til september. Udsendelsen af de nye obligationer er dog blevet fremrykket på grund af de høje kurser. Spørgsmålet er, hvad der sker, hvis den nye obligation også runder de 100.

"Med den renteudvikling, vi har set, kan vi ikke udelukke, at det sker. Men det er nu ikke sikkert, at boligejerne skal forvente et helt nyt 2,5 pct. lån," siger Lise Nytoft Bergmann til epn.dk.

Renteudsvingene er simpelthen så små, at der næsten ikke skal ske noget, før kursen bevæger sig over eller under 100. Og hvis det nye lån går under 100, kan man forestille sig, at vi i en kort periode bruger varianten uden afdrag. Man kan jo godt nøjes med at have afdragsfrihed i et år på et sådant lån. Så på den måde minder det faktisk om et lån med afdrag."

Små ryk har store konsekvenser

Kurserne på de lange obligationer er steget i små ryk. Men selv de må ryk kan altså have store konsekvenser.

"Man kan bruge det gamle ordsprog om, at mange bække små, gør en stor å. De små rentefald har virkelig påvirket markedet for boliglån," siger Lise Nytoft Bergmann.

Hvis man har overvejelser om at skifte til et 3 pct. lån, kan det være en  idé at gøre det nu. Venter man, til lånet kan opsiges til terminen i juli, slipper man godt nok for så mange differencerenter, til gengæld kan kursen blive lidt ringere end nu, da udbuddet af obligationer typisk vil være stort på det tidspunkt.

Hvis man har købt en bolig nu med overtagelse i november eller december, er man nødt til at bruge det nye lån. Det kan nu fås i en kurs over 98.

BRANCHENYT
Læs også