Kæmpe forsøg baner vej for skræddersyet medicin

Data fra 6,2 mio. danskere viser, hvordan folkesygdomme er overraskende forbundet med hinanden.

Foto: Finn Frandsen

Et nyt banebrydende, dansk forskningsprojekt gør det fremover muligt langt mere præcist at kortlægge, hvordan sygdomme er forbundet med hinanden. Det vil bane vej for skræddersyet medicinsk behandling og er værdifuld viden for industrien.

Resultaterne kommer efter, at Forskere på Københavns Universitet og Danmarks Tekniske Universitet har fulgt seks millioner danskere i 15 år via patient- og sygdomsregistre, skriver Københavns Universitet i en nyhedsartikel på universitetets hjemmeside.

”Det er første gang, forskere analyserer big data på et helt lands sygdomsudvikling. De nye banebrydende resultater er baseret på data fra 6,2 millioner danskere, som er fulgt i 14,9 år – ved hjælp af avanceret systembiologi har forskere kogt den massive mængde data ned til 1.171 såkaldte hovedfærdselsårer med central information om forløbet af diabetes, rygerlunger, kræft, gigt og hjerte-kar-sygdom. Forskere kan med andre ord ret præcist forudsige, om du kører på en risikofyldt highway to hell med behov for akut ruteændring til forbedring af sundheden,” skriver KU.

I tråd med politisk budskab

Et samarbejde mellem virksomheder og regionerne om udvikling af netop skræddersyet medicin vil være en gevinst for begge parter, fremhævede formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, ved Danske Regioners generalforsamling tidligere på året. Skræddersyet medicin vil sikre bedre effekt af medicinen, færre bivirkninger og reducere patienternes samlede medicinforbrug. Samtidig vil det være chance for medicinalvirksomhederne til at udvikle nye produkter, der kan afsættes i hele verden, var budskabet.

Helt nye sammenhænge

Søren Brunak, som er professor på Danmarks Tekniske Universitet og The Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, Københavns Universitet, forklarer det således:

”Vi kan se klare sammenhænge, der ikke tidligere er belyst – for eksempel er en sygdom som podagra (en gigtsygdom, der som regel angriber et enkelt led ad gangen, red.) stærkt forbundet med hjerte-kar-sygdomme, når vi ser på den store mængde data, og de sygdomsnetværk som viser sig. Det er en overraskende sammenhæng, som forskere ikke tidligere har været opmærksom på. Jo hurtigere vi spotter et uhensigtsmæssigt mønster, jo bedre kan vi forebygge og behandle kritiske sygdomme.  I fremtiden vil vi kunne forudsige mange sygdomme med en enkel test.”

Her er din genetiske profil

Hans kollega, professor Lars Juhl Jensen, The Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, Københavns Universitet, tilføjer, at perspektivet er, at vi om ganske få år kan få kortlagt vores genetiske profil eller det samlede netværk af forbundne proteiner i kroppen – vores proteom.

” Så kan du pludselig få ting at vide om dig selv, der kan bruges til at fortælle om et helt livs sygdomsforløb. Jeg tror på en lys fremtid, fordi vi på sigt kan forbedre livskvaliteten og forlænge levetiden – men også spare mange penge som samfund – hvis vi giver folk en behandling, der er mere effektiv og målrettet,” siger han.

BRANCHENYT
Læs også