Højere omdrejninger i bilbranchen

Årets første tre måneder har givet en markant fremgang i omsætningen.

Bilbranchen har i årets første tre måneder haft stigende omsætning på værkstederne. Foto: Martin Lehmann /Polfoto

Rekordsalg, men svigtende indtjening og underskud hos en del forhandlere.

Det har i et par år været situationen i den danske bilbranche, hvor et rekordstort salg af nye biler, men især de mindre biler, har givet den paradoksale situation, at der godt nok blev solgt mange biler, men ikke tjent ret meget på dem.

Men nu er der tegn på, at branchen er ved at komme op i højere omdrejninger i form at stigende omsætning både i bilhandlen og på værkstederne.

Fremgang på 14 pct.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik og Bilbranchen under Dansk Industri. Udviklingen i årets første kvartal kaldes ligefrem overraskende positiv.

Omsætningen inden for bilhandlen steg således med 14 pct. til 17,5 mia. kr., mens det såkaldte eftermarked med opgaver for værkstederne steg med 9 pct. til 7,0 mia. kr.

Forklaringen på det er bl.a., at der i 2014 blev indregistreret 14 pct. flere nye biler end i første kvartal 2013. Der blev også indregistreret 22 pct. flere varebiler, mens der til gengæld var et fald på 10 pct. på lastbiler over 16 tons.

Større biler øger omsætningen

"Mange af vores medlemmer har været i den lidt underligere situation, at de har solgt rekordmange biler, men alligevel har haft faldende indtjening eller underskud i forretningen. Men nu tyder tallene på, at det er ved at vende. Vi ser, at de mindste biler ikke længere fylder helt så meget i salgsstatistikkerne, mens der er fremgang for de lidt større biler. Det vil selvfølgelig øge omsætningen," lyder det fra Thomas Møller Sørensen, der er direktør i Bilbranchen.

Øget omsætning vil også betyde større overskud.

"På den måde adskiller vi os ikke fra andre brancher, selv om sammenhængen mellem omsætning og indtjening måske ikke er helt så tydelig i vores branche," siger Thomas Møller Sørensen.

Hård konkurrence på pris

Han peger bl.a. på, at der stadig er hård konkurrence på prisen, hvilket betyder mindre avance.

Det positive set fra branchens side er så, at årets første kvartal traditionelt byder på færre nyregistreringer end de øvrige kvartaler. Det skulle derfor tyde på et godt år for bilbranchen, at niveauet i årets første kvartal er rekordhøjt.

"Men de seneste sæsonkorrigerede tal over nyregistreringer viste i maj et fald på 7 pct. Det indikerer, at omsætningen i år måske vil fordele sig mere jævnt end tidligere," vurderer Thomas Møller Sørensen.

Kampagner kan spille ind

Efter hans mening kan forhandlernes kampagner først på året nemlig have rykket tallene.

"Vi har set, at mange forhandlere har tilbudt interessante bilmodeller til meget skarpe kampagnepriser. Dermed har forhandlerne måske været i stand til at fastholde en jævn kundestrøm.

Så vi ved reelt endnu ikke, om en del af omsætningen blot er blevet flyttet frem til første kvartal. Det får vi først svar på senere på året. Men det høje aktivitetsniveau tegner dog samlet set godt for resten af året," tilføjer Thomas Møller Sørensen.

BRANCHENYT
Læs også