Samsung afviser havmølle-exit

Vi "evaluerer" bare forretningsstrategien, siger den koreanske industrikæmpe.

Det er mindre end et år siden, at meldingen fra Samsung lød på, at selskabet ville være blandt verdens fire største producenter af vindmøller i 2020. Billede: Samsung Heavy Industries

Efter flere dages rygter om fremtiden i Europa tager Samsung Heavy Industries nu bladet fra munden med en blank afvisning af, at de har opgivet havvind.

"Det er ikke rigtigt, at vi trækker os fra offshore vindindustrien. Vi vil fortsat arbejde på at sikre en high performance prototype og fokusere på at udvikle ny teknologi," lyder det i en udtalelse fra selskabet ifølge WindPowerMonthly.

Rygterne om den radikale kursændring fra selskabet, der allerede har installeret en testmølle på 7 megawatt, startede fredag i sidste uge. Siden har der været tavshed fra selskabet.

Medie: Samsung trækker sig fra havvind

Ifølge EnergiWatch' oplysninger lukker Samsung sine salgsaktiviteter i Europa efter diktat fra den øverste ledelse i det 400.000 personer store selskab, hvor Heavy Industries-gruppen blev undsagt.

Lukningen sker som konsekvens af et muligt generationsskifte i giganten med en efterfølgende restrukturering og vigende resultater i olie-delen af offshoreforretningen. De forhold harmonerer ganske enkelt skidt med de mangeårige garantiforpligtelser og milliardinvesteringer i form af fabriksbyggeri, som en større mølleordre vil udløse.

Fordele og ulemper

Mens kunderne i Europa har fået af vide, at satsningen lige nu er sat på hold, fortsætter den tekniske udviklingen af møllen. Selskabet har i dag en testmølle i Skotland, som danske SSP Technology har leveret verdens længste vinger - 83,5 meter - til.

Beslutningen om at lægger havmøllesatsningen på køl er både en fordel og ulempe for konkurrenterne hos Siemens, Vestas, Alstom, Areva og Senvion.

På den ene side kan en finansiel og industriel kæmpe som Samsung løfte industrien til nye højder til gavn for havmøllebranchen som helhed. På den anden side fjerner det en potentiel storspiller fra konkurrentfeltet - i hvert fald for en tid.

"Det bliver smertefuldt for Samsung at se konkurrenterne kontrollere havmøllemarkedet. De har allerede investeret en del i området," siger Feng Zhao, analysechef hos BTM Consult Navigant, i en besked til EnergiWatch.

BRANCHENYT
Læs også