En børsdebut lader vente på sig

Børsen i København får næppe nye biotekselskaber i år. Måske næste år.

Ejerskaberne af flere danske biotekvirksomheder kan være i spil. Foto: Jyllands Posten

Det skorter ikke på børsbabyer i den danske biotekbranche.

Men det trækker ud med at se den næste børsnotering i det danske marked.

Dertil er investorerne ikke parate nok til at tage en risiko.

»Jeg har svært ved at forestille mig en dansk børsnotering i år. Men stemningen er blevet bedre end for et halvt og et helt år siden,« siger Henrik Simonsen, biotekspecialist i investeringsbanken SEB Enskilda.

Den mest oplagte er Santaris Pharma, som åbent har erklæret, at man lige nu overvejer ejerforholdene. Selskabet har Sunstone Capital som en af de store investorer, og her lægger man ikke skjul på, at en børsnotering er blandt mulighederne.

BIOTEKINVESTORER
En rugekasse for nye lægemidler
  • Biotekselskaber lever af at opfinde fremtidens lægemidler.
  • Typisk har de et enormt forbrug af penge, fordi det er kostbart og tidskrævende at udvikle lægemidler og afprøve dem på først raske mennesker og så patienter. Det kan tage 10 år at få et lægemiddel på markedet.
  • Biotekinvestorer forsøger at spotte de selskaber, hvor de relativt billigt kan få en ejerandel tidligt i fasen, skyde penge ind undervejs i udviklingen for så at score den store gevinst, når lægemidlet enten ender på markedet eller sælges til en køber i medicinindustrien.

»Blandt vores selskaber er det vel i givet fald Santaris, der er den næste. Her er vi i gang med overvejelserne om den fremtidige ejerstruktur. Andet kan jeg ikke sige nu. Næste i rækken vil i givet fald nok være Symphogen,« siger Peter Benson, managing partner i Sunstone.

Sunstone Capital har i år børsnoteret et andet af sine selskaber, Egalet, men det var i USA, da Egalets marked ligger der.

»Hvis vi skulle vælge at børsnotere et eller flere af selskaberne i vores portefølje, er det ikke givet, at det bliver i Danmark. Det kommer an på de nærmere overvejelser og markedernes appetit på biotek,« siger Peter Benson.

Målt på aktiemarkedet er der mod på biotek på børsen i Danmark. Genmab er på det seneste år steget fra kurs 169 til kurs 230. Bavarian Nordic har godt og vel fordoblet kursen fra 58 til 122,5. Zealand Pharma er steget en anelse fra 68,5 til 70.

»I Danmark oplever jeg fortsat en vis tøven over for nye selskaber. Men de allerede børsnoterede biotekselskaber begynder at få lidt mere positiv opmærksomhed,« siger Peter Benson.

Heller ikke PFA-direktør Jesper Langmack tror, at det danske marked vil se en masse børsnoteringer. 

»Der sker klart noget indenfor biotek, men det er mest i USA, så det er vel også til de amerikanske investorer, at danske biotekselskaber ville  henvende sig. Af samme grund ville de nok i øjeblikket  overveje en børsnotering i USA snarere end i Danmark. Det er i hvert fald begrænset, hvad vi får af henvendelser fra biotekselskaber,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også