Total og staten fik ja til skifergasboring

Et klart flertal i Frederikshavns kommunes byråd stemte onsdag aften for at give Total lov til at bore efter skifergas. Op til mødet demonstrerede borgere mod projektet

Uden for rådhuset var flere borgere mødt op, for at vise deres modstand mod projektet. Foto: Charlotte de la Fuente Skiffergas udvindes ved at sprøjte store mængder vand blandet med kemikalier ned i undergrunden, den såkaldte "fracking"-metode. Foto: Ed Andrieski/AP

Den første skifergasboring i Danmark bliver en realitet. Det står klart efter, at byrådet i Frederikshavns kommune onsdag aften med overbevisende flertal godkendte en VVM-redegørelse fra Total og Nordsøfonden.

Men 27 stemmer for og fire stemmer imod har Total nu formelt tilladelse til at gå i gang med etableringen af borepladsen ved Dybvad, der ligger sydvest for Frederikshavn.

»Vi havde en god og saglig debat. Jeg er glad for, at vi nu kan komme videre i sagen efter at have lavet et solidt forarbejde i kommunen,« sagde borgmester Birgit Stenbak Hansen (S) efter afstemningen.

Lang proces

Afstemningen var kulminationen på en lang proces, der har stået på siden marts 2012 og kostet kommunen i omegnen af 1500 mandetimer. Undervejs har kommunen blandt andet krævet den første fulde VVM-redegørelse for en dyb efterforskningsboring på land i Danmark.

Alligevel har sagen skabt ballade på grund af den kontroversielle metode, der bruges til at indvinde gassen. Her pumpes vand, sand og kemikalier ned i undergrunden under højt tryk. Forud for mødet var derfor demonstration imod indvinding af skifergas, men det fik altså ikke nogen effekt.

Før afstemningen i byrådet havde kommunens embedsmænd anbefalet at stemme ja til at tillade prøveboringen. Redegørelsen var også gået gennem kommunens tekniske og økonomisk udvalg, hvor både Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti havde stemt for at give lov til tilladelsen. Også Energistyrelsen og Miljøministeriet har sagt god for projektet.

»VVM-redegørelsen viser, at der ikke vil være nævneværdig påvirkning af miljøet. Derfor vil vi ikke bremse projektet,« sagde Anders Brandt Sørensen, der er formand for Plan- og Miljøudvalget og medlem af Socialdemokraterne.

Undersøgelsesboring

Også hos de borgerlige var man tilhængere af at tillade prøveboringen og sætte gang i projektet. For de borgerlige handlede det blandt andet om at få en afklaring på, om der er gas eller ej.  

»Ni af 10 medlemmer af Venstre siger ja. Det gør vi, fordi det er en undersøgelsesboring, det er ikke for eller imod skifergas. Vores fagfolk har to gange påvist, at der ikke er risiko ved den her boring, så vil vi ikke stoppe det,« sagde Lars Møller, der fik opbakning fra Dansk Folkeparti og Konservative.

Det var altså kun fire af de 31 medlemmer af byrådet, der talte imod projektet. En af dem var Jørgen Tousgaard fra Socialdemokraterne, som dermed gik imod sit parti i sagen.

»Kære venner, det her er en glidebane, vi er på vej ind på. Det er nu, vi har chancen for at sige nej,« lød det fra Jørgen Tousgaard.

Også hos SF og Enhedslisten var man stærke modstandere af at sige ja til projektet. Her handlede det især om miljø-og klimaspørgsmål.

»Et stor flertal her i byrådet lukker øjnene for de risici, der er ved det her projekt. Der er så mange usikkerheder, og alligevel tør vi gamble med vores miljø. Det her er en rigtig dårlig ide,« sagde Christina Lykke Eriksen fra SF, der fik opbakning fra Enhedslisten.

BRANCHENYT
Læs også