Aktier åbning: Kopierer tendensen fra USA

Mindre stigninger præger det danske aktiemarked fra torsdag morgen, hvor markedsdeltagerne lader sig inspirere af udviklingen på Wall Street.

Her kom aktiemarkedet sig hurtigt over en skuffende udvikling i det amerikanske bruttonationalprodukt, der faldt med hele 2,8 pct. i første kvartal.

C20-indekset ligger efter få minutters handel 0,4 pct. højere i niveau 803,79 - trukket af især Vestas, der stiger 1,2 pct. til 270,0 kr., og FLSmidth, der lægger ud med en stigning på 0,9 pct. til 306,8 kr.

- Vi har set stigninger i USA, og den tendens er fortsat i Asien. Vi fik et hamrende skuffende tal for væksten i USA, og noget af det, som kan forklare reaktionen på de lidt svage data er, at Federal Reserve så måske ikke vil have så travlt med at hæve renten. Men vi fik også et super godt tal for aktiviteten i servicesektoren, siger Jesper Bamberger, aktierådgiver i Nordea, til Ritzau Finans.

En del af forklaringen på, at de amerikanske aktier hurtigt kom sig over chokket, og det brede S&P 500-indeks endte med at stige med 0,5 pct., er ifølge Jesper Bamberger, at man havde ventet et svagt tal. Første kvartal var præget af det meget kolde vejr, ligesom en stor nedgang i udgifter til sundhedsydelser i starten af året påvirkede væksten negativt, og endelig så har de seneste data peget i retning af en styrkelse af amerikansk økonomi, som får investorerne til at se fremad.

- Men det skal også gå fremad, hvis vi skal opretholde de stigninger og den prisfastsættelse, vi har på markederne. Men alternativet er ikke rigtigt til stede. Renterne er også faldet, så man er stadig villig til at jagte afkast, forklarer Jesper Bamberger og tilføjer, at det ikke mindst er centralbankernes villighed til at holde hånden under økonomien, der er den største årsag til, at aktierne stadig stiger.

A.P. Møller - Mærsk får lidt opmærksomhed. Efter et intenst år med frasalg for over 24 mia. kr. af alt fra skibe, ejendomme og Danske Supermarked siger selskabet stop. Der skal i stedet investeres, udtaler finansdirektør Trond Westlie, i Børsen. A.P. Møller - Mærsk B stiger 0,8 pct. til 13.280 kr.

Lundbeck kan torsdag fortælle, at selskabets antidepressiv Brintellix har nået sit primære endemål i et studie af lægemidlets effekt på asiatiske patienter, der lider af depression. Det såkaldte Solution studie har vist, at Brintellix er mindst ligeså effektivt som det konkurrerende lægemiddel Venlafaxine fra Wyeth og tilmed bedre tolereret. Lundbecks aktie er åbnet 1,1 pct. højere i 144,30 kr.

Sikringskoncernen G4S falder 0,3 pct. til 23,62 kr., efter at analytikerne i SEB har sænket deres anbefaling af aktien til "hold" fra "køb". Ændringen fremgår af Bloomberg News.

Blandt sidepapirerne er Aarhus Elite kommet i søgelyset. Kort efter børslukketid onsdag meddelte selskabet, at AGF's nedrykning til 1. division kommer til at koste 20-25 mio. kr. i tabte indtægter.

Allerede i regnskabsåret 2013/14 vil det betyde et samlet underskud på 16 mio. kr., mens der i 2014/15 ventes et underskud i størrelsesordenen 27-32 mio. kr. Færre tv-indtægter, færre tilskuere, mindre salg af merchandise og udgifter til at skifte cheftræner påvirker negativt, fortæller selskabet, der vil forsøge at styrke en presset likviditet og egenkapital ved at lave en aktieemission til efteråret.

Aarhus Elites aktie er åbnet 20 pct. lavere i 0,72 kr. Torsdagens nedtur til trods er aktien stadig steget ganske pænt set over de seneste par måneder.

Torsdagen har budt på et årsregnskab fra Flügger, der kom ud af 2013/14 med et overskud før skat på 87 mio. kr. og et driftsresultat (EBIT) på 88 mio. kr. Selskabet varsler fremgang i 2014/15, hvor der spås en omsætning på knap 2 mia. kr. og et resultat af primær drift (EBIT) på 100-120 mio. kr.

Flügger er åbnet på den grønne gren. Aktien stiger 7,4 pct. til 400 kr.

Til eftermiddag følger amerikanerne op med inflationstallet PCE Core, som ifølge aktierådgiveren er torsdagens vigtigste nøgletal, da inflationsudviklingen kan påvirke markedets forventninger til, hvornår den amerikanske centralbank begynder at stramme pengepolitikken. Så sent som i sidste uge meddelte Federal Reserve dog, at det er "støj", som har presset inflationen op på det sidste.

BRANCHENYT
Læs også