Frygt for konflikt i luften over Bornholm

Torsdag er der møde om en mulig overenskomst til de ansatte på Bornholmerflyet.

73 piloter og 83 kabineansatte hos flyselskabet Danish Air Transport har indtil nu ikke haft nogen overenskomst.    Foto: Danish Air Transport

Det eneste rutefly til Bornholm flyves af selskabet Danish Air Transport (DAT). Personalet i luften har ikke nogen overenskomst, og det vil fagforeningen Flyvebranchens Personale Union (FPU) gerne lave om på.

Torsdag har parterne et møde, hvor en mulig overenskomst skal diskuteres.

DAT mener dog ikke, at de 73 fastansatte piloter og 85 kabineansatte har ringe arbejdsforhold.

”Alle vore fastansatte piloter og kabineansatte er sat på enslydende standardkontrakter og på funktionærlignende vilkår, herunder naturligvis feriepenge, løn under sygdom, diæter, obligatorisk pensionsordning, sundhedsforsikring og andre personalegoder,” oplyser DAT på sin hjemmeside.

Det er i kølvandet på Folkemødet på Bornholm, at fagbevægelsen har sat fokus på den manglende overenskomst hos DAT.

Bekymring hos pendlerne

Pendlerforeningen Bornholms Passagerforening har forud for mødet været stærkt bekymret for situationen. Bekymringen mundede tirsdag ud i en mail til transportminister Magnus Heunicke (S).

Foreningen er bekymret for, at parterne ikke når til enighed, og der vil opstå en konflikt, som vil betyde en blokade af Bornholmerflyet.

I mailen beskriver foreningen blandt andet, at mange pendlere i så fald bliver nødt til at tage færgen. Det vil betyde, at de ikke kan nå frem til møder, arbejde osv., medmindre de skal tage en overnatning i nærheden af deres bestemmelsessted.

”Det vil være omkostningsbelastende og forlænge arbejdstiden,” skriver Bjørn Carlsen, som er formand i Bornholms Passagerforening.

Ikke afvisende

Det er dog langt fra sikkert, at mødet i dag munder ud i en overenskomstkonflikt. Under Folkemødet var direktør i DAT, Jesper Rungholm, ikke fuldstændig afvisende over for en overenskomst.

”Jeg vil ikke udelukke, at vi har en overenskomst næste år, men som udgangspunkt synes vi ikke, det er nogen god idé,” sagde Jesper Rungholm til Avisen.dk.

Det har torsdag formiddag ikke været muligt at få en kommentar fra DAT og FPU inden mødet.

BRANCHENYT
Læs også