Handel med Saab-aktier på børsen suspenderet

Den svenske forsvarskoncern Saab er måske ved at købe ubådproducenten Kockums hjem til Sverige fra Tyskland.

Børsen har torsdag formiddag indtil videre suspenderet handlen med den svenske forsvarskoncern Saabs aktier, hedder det i en børsmeddelelse.

Avisen Dagens Industri (DI) skriver, at skridtet kan skyldes, at Saab kan være i færd med at afslutte den planlagte handel med den tyske stålkoncern Thyssen Krupp.

Saab har planer om at købe den tidligere svenske ubådsproducent Kockums fra Thyssen Krupp. Hvis handlen falder på plads, så vil det beløb, som Saab skal ryste op med, nærme sig en milliard svenske kroner ifølge DI.

Rumsteret et stykke tid

Tidligere på året gav det anledning til en konflikt med Thyssen Krupp, at det ikke stod klart, om den svenske flådes ubåde skulle produceres i Sverige eller Tyskland. I april blev svensk militær sendt til virksomhedens anlæg i Malmø.

Umiddelbart efter meddelte Saab, at man lå i forhandlinger om at købe Thyssen Krupps svenske anlæg, som tidligere hed Kockums.

- Saab og Thyssen Krupp har skrevet under på en ikke-bindende hensigtserklæring om salg af Thyssen Krupp Marine Systems AB, meddelte Saab i en erklæring midt i april.

Thyssen Krupp Marine Systems AB hed frem til sidste år Kockums og omfatter kontorer i Malmø og værfter i Karlskrona og Muskö.

Strid om ubåde

Ifølge svenske medier er en væsentlig årsag til konflikten mellem den svenske virksomhed og dens tyske ejer, at Thyssen Krupp forhindrede Kockums i at eksportere ubåde til Singapore for i stedet at favorisere virksomhedens andet værft, det tyske HDW, skriver News Øresund.

Det tyske værft har udviklet brændselsceller til lydløs drift under vandet, mens Kockums havde udviklet sterlingmotoren til at have de samme egenskaber.

Med den seneste udvikling i Rusland og det anstrengte forhold til Ukraine har det neutrale Sverige et behov for selv at kunne udvikle og producere ubåde og avancerede kampfartøjer inden for landets grænser ifølge News Øresund.

BRANCHENYT
Læs også