22 initiativer skal gøre det bedre at være svin

Fødevareministeren lancerer nu en omfattende handlingsplan for svinevelfærd.

Arkivfoto: Carsten Andreasen

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har netop lanceret en handlingsplan, der skal gøre det nemmere at være gris i de danske stalde.

Dyrevelfærds-offensiven, der er afstemt med landbruget og dyreværnsorganisationer, indeholder 22 konkrete initiativer, herunder færre halekuperinger og færre kastrationer uden bedøvelse.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Fødevareministeriet.

”Hver dag dør 25.000 pattegrise i de danske svinestalde. Det tal vil Dan Jørgensen have markant ned. Ligesom færre grise skal halekuperes, kastration af hangrise uden bedøvelse stoppes, og så skal søer ikke længere stå fastspændt i store dele af deres liv. Det bliver blot nogle af resultaterne af den handlingsplan, som fødevareministeren i dag præsenterer, hedder det i pressemeddelelsen, hvori ministeren påpeger:

”Jeg har fra starten af min ministertid sagt meget klart, at der er behov for et markant løft af dyrevelfærden i de danske svinestalde. Det kommer nu. I fremtiden vil forbrugerne kunne sætte tænderne i en kotelet med langt bedre smag i munden.”

Han tilføjer, at man med handlingsplanen viser, at dyrevelfærd og hensynet til bundlinjen godt kan gå hånd i hånd. 

”Eksempelvis er det både godt for dyrevelfærden og for landmandens pengepung, at flere smågrise i fremtiden vil overleve, og at der ikke skal bruges ressourcer på at kastrere smågrise.”

Konsekvens af svinetopmøde

Handlingsplanen er en udløber af den erklæring som repræsentanter for landbrug, dyreværnsorganisationer, forbrugere og detailhandel skrev under på ved "Svinetopmødet" tidligere på året, skriver ministeriet.

”Jeg er enormt glad for, at så mange parter har bidraget med at udforme denne plan. Ligesom jeg er helt bevidst om, at arbejdet slet ikke er færdigt endnu. Jeg håber og forventer, at alle interessenter bidrager konstruktivt til at få de her ting ført ud i livet,” siger Dan Jørgensen.

Nyt forbrugervalg

Selv om det især er landbruget, der skal rykke sig i planen, så får forbrugerne nu også et valg, når de står ved køledisken. Fra 2018 skal det være forbudt at kastrere grise uden bedøvelse, men allerede fra næste å vil det være muligt at købe svinekød fra ikke-kastrerede hangrise.

”Forbrugerne vil nu få muligheden for at løfte dyrevelfærden, når de vælger koteletter i køledisken. Danskerne kan fremover vælge at sætte tænderne i svinekød, som er blevet sparret den smertefulde kastration. Det forpligter nu alle os dyrevenner til at tage det rigtige dyrevelfærds-valg i supermarkedet,” siger Dan Jørgensen.

Her er planens ni hovedpunkter – under flere punkter skal der tages flere initiativer:

1. Flere pattegrise og søer skal overleve

2. På sigt skal alle søer gå i løsdrift

3. Stop for kastration af pattegrise

4. Færre pattegrise skal halekuperes

5. Styrket indsats mod mavesår

6. Dyrevelfærd i Månegrisprojektet

7. Større valgmulighed for forbrugerne

8. Mere undervisning i dyrevelfærd

9. Bedre dyrevelfærd på internationalt niveau

Her ligger besparelserne

For svineproducenterne er der ikke mindst penge i at begrænse dødeligheden af pattegrise – en dødelighed, der i øvrigt er højere i økologiske svinebesætninger. Den gennemsnitlige pattegrisedødelighed ligger for øjeblikket på 22,4 pct. i konventionelle besætninger og ca. 33 pct. i økologiske besætninger.

Målet er, at overlevelsesraten for pattegrise skal være hævet med én gris pr. kuld i 2020.

”Dette svarer til 6.000 flere overlevende pattegrise pr. dag. Årligt løber det op i 2,2 mio. flere pattegrise, der i alt repræsenterer en værdi for landmændene på godt 400 mio. kr., som kan bidrage til at dække omkostningerne ved at nå målet,” hedder det i ministeriets handlingsplan.

BRANCHENYT
Læs også