Aktier middag: Tunge aktier giver C20 forspring

Vestas skiller sig ud med markant kursstigning i torsdagens aktiehandel, men det er mere moderate stigninger i de tunge aktier, som Novo Nordisk og Mærsk, der trækker indekset over de danske eliteaktier, C20 Cap, i førerposition i forhold til de europæiske kolleger.

Indekset ligger ved middagstid 0,5 pct. højere i 804,1, mens de store indeks i London, Frankfurt og Paris begrænser bevægelser til det marginale.

- Det er Novo i plus, der er skyld i, at det danske marked ligger som det gør. Novo og Mærsk, fastslår chefaktiehandler i Danske Bank, Mads Zink og uddyber:

- Novo er jo faldet lidt tilbage i det seneste par dage, efter at den steg ganske pænt op til ADA-konference i USA, og den steg også lidt derefter på meldinger der ude fra.

Novo-aktien ligger torsdag middag 0,6 pct. højere i 250,30 kr., mens Mærsk-B aktien stiger 0,8 pct. til 13.290 kr. A-aktien stiger 0,6 pct. til 12.650 kr.

A.P. Møller - Mærsk vil efter et intenst år med frasalg for over 24 mia. kr. af alt fra skibe, ejendomme og Danske Supermarked skifte fokus mod investering. Det udtaler finansdirektør Trond Westlie, i Børsen.

Derudover ser Mads Zink ikke selskabsspecifikke nyheder om den tunge trio i markedet.

Det er der sådan set heller ikke om Vestas, der lægger sig klart i spidsen af C20 med en stigning på 2,5 pct. til til 273,30 kr.

- Jeg har ikke set noget konkret nyt, som kan forklare, at den stiger. Ingen nyheder, ingen rygter. Jeg kan se, at der er udenlandske mæglere, der køber pænt op, men hvad deres bevæggrunde er, det har jeg svært ved at sige. Men det er kun dem der køber op, og det er derfor, at den stiger. Alle andre er småt sælgende i den i dag, fastslår Mads Zink.

Fra aktiemarkedets B- og C-kæder byder torsdagen på en lille håndfuld nyheder med kurseffekt:

Lundbeck kan fortælle, at selskabets antidepressiv Brintellix har nået sit primære endemål i et studie af lægemidlets effekt på asiatiske patienter, der lider af depression. Lundbecks aktie stiger 2,4 pct. til 146, 10 kr.

Sikringskoncernen G4S falder 0,7 pct. til 23,50 kr., efter at analytikerne i SEB har sænket deres anbefaling af aktien til "hold" fra "køb". Ændringen fremgår af Bloomberg News.

Aarhus Elite oplyste kort efter børslukketid onsdag, at AGF's nedrykning til 1. division kommer til at koste 20-25 mio. kr. i tabte indtægter. Allerede i regnskabsåret 2013/14 vil det betyde et samlet underskud på 16 mio. kr., mens der i 2014/15 ventes et underskud i størrelsesordenen 27-32 mio. kr. Selskabet vil forsøge at styrke en presset likviditet og egenkapital ved at lave en aktieemission til efteråret.

Aarhus Elites aktie ligger 11,1 pct. lavere 0,80 kr. Torsdagens nedtur til trods er aktien stadig steget ganske pænt set over de seneste par måneder.

Flügger kom ud af 2013/14 med et overskud før skat på 87 mio. kr. og et driftsresultat (EBIT) på 88 mio. kr. Selskabet varsler fremgang i 2014/15, hvor der spås en omsætning på knap 2 mia. kr. og et resultat af primær drift (EBIT) på 100-120 mio. kr. Aktien stiger 7,1 pct. til 26,50 kr.

DFDS varsler, at der fredag morgen klokken 8 kommer en afgørelse fra de britiske konkurrencemyndigheders i den langstrakte strid med Eurotunnel/Seafrance om konkurrenceforholdene på Den Engelske Kanal. Oplysningen synes ikke at påvirke aktiekursen, der er uændret 467 kr.

Hos Danske Banks aktiehandlere er det ifølge Mads Zink ikke de selskabsrelaterede nyheder, der er i fokus.

- Det vi taler om i dag, det er ikke så meget konkrete nyheder. Der er ikke så meget selskabsspecifikt. Det er jo tæt på sommerferieperioden, og det begynder at blive tyndt med nyheder. Så vi har kikket lidt mere på strategi, hvor vi fastholder vores positive syn på aktiemarkedet, siger Mads Zink og fortsætter:

- Vi mener, at den nuværende "recovery", der er i markedet, har momentum nok til at holde optimismen året ud, og vi ser egentlig, at de nordiske markeder kan stige en 8-10 pct. mere i andet halvår 2014. Men man skal så lige være opmærksom på, at nu starter sommerferie så småt fra i morgen, og der er altid nogle, der piller lidt risiko ud op til en sommerferie.

BRANCHENYT
Læs også