It-sikkerheden halter i danske virksomheder

Virksomheder bør frygte hacker-angreb ifølge en ny undersøgelse.

Kun en fjerdedel af de danske virksomheder planlægger at investere i it inden for det kommende år.  Foto: Colourbox

En netbutik, som sælger koncertbilletter, bliver lagt ned af et hackerangreb. Det er dagen før, at et stort antal billetter til en Madonna-koncert sættes til salg, så det er mildest talt noget møg, for billetterne kan ikke sælges, og butikken mister omsætning.  

Dette er blot et eksempel på, at det kan koste dyrt, hvis der ikke er styr på den digitale sikkerhed i en virksomhed.

Alligevel har kun en femtedel af de danske virksomheder en stærk digital IQ, som blandt andet er udtryk for, at der er forståelse og en god implementering af teknologi og it-sikkerhed i virksomheden. Det viser en ny undersøgelse fra PwC.

It-sikkerhed
  • Halvdelen af de danske ledere mener, at cybercrime er en væsentlig trussel for deres virksomhed
  • En femtedel af de danske virksomheder har en stærk digital IQ (en digital IQ betyder forståelse, værdsættelse og implementering af teknologi i virksomheden)
  • Størstedelen af lederne mener, at teknologiske fremskridt er den vigtigste tendens til at omdanne deres virksomhed i løbet af de kommende fem år
  • En fjerdedel af de danske virksomheder planlægger at investere i it i det kommende år
Kilde: Undersøgelse fra PwC: "Digital IQ Survey"

En fjerdedel investerer

Samtidig møder it-sikkerheden også andre udfordringer.

Kun en fjerdedel af de danske virksomheder planlægger nemlig at investere i it i det kommende år. Det er til trods for, at knap halvdelen af de danske ledere mener, at cybercrime er en væsentlig trussel for deres virksomhed.

”Det er bekymrende, at kun en fjerdedel vil investere i it. Samtlige danske virksomheder har brug for et fokus på det her, og samlet set bør danske virksomheder smide milliarder efter it-sikkerhed,” siger Mads Nørgaard Madsen, som er partner og leder af Security and Technologi i PwC til epn.dk.

Kan lukke virksomheden

Hvis it-sikkerheden halter, kan det have store konsekvenser, mener han.

”Hvis der for eksempel er tale om en bank, så har bankens image kæmpe betydning for virksomhedens krise eller succes. Hvis kunderne har et indtryk af, at banken er usikker, og bankens oplysninger flyder rundt til højre og venstre, så kan det jo nærmest lukke sådan en forretning,” siger Mads Nørgaard Madsen.

Op på direktionsbordet

Problemet er, at fokus har ligget et andet sted end på sikkerheden, lyder det.

Undersøgelsen
  • Udarbejdet af revisionsfirmaet PwC
  • Kortlægger it-sikkerheden i virksomheder
  • It- og virksomhedsledere er blevet spurgt ind til it-sikkerheden i deres virksomhed
  • 36 lande er omfattet
  • Undersøgelsen er den sjette af sin slags

”Dilemmaet er, at virksomhederne har fokuseret rigtig meget på rationaliseringer, gevinster og besparelser. Især under finanskrisen. Så sidder sikkerheden lidt alene og blinker ovre på den anden side af vejen og bliver sparet væk,” siger Mads Nørgaard Madsen.

Men den tid er ved at ændre sig, mener Mads Nørgaard Madsen.

”Historisk set har sikkerheden ikke ligget på direktionsbordet, og det har nok været forkert. Undersøgelsen viser, at man på direktionsniveau nu sætter it-sikkerheden i fokus,” siger han.

Fokus i medierne

Den seneste tid har budt på flere forskellige sikkerhedsbrud. Eksempelvis Se og Hør-skandalen, hvor informationer om kendte og kongelige er blevet lækket.

Den massive mediedækning og det efterfølgende fokus kan være en fordel fremover, mener Mads Nørgaard Madsen.

”Der er kommet opmærksomhed på problemet. Set ud fra det perspektiv, tror jeg, at den megen omtale af sikkerhed vil være med til at løfte sikkerhedsniveauet i Danmark."

BRANCHENYT
Læs også