Hver fjerde kommune lukket for familier

Mange danske familier vil blive nødt til at købe bolig udenfor storbyerne, hvis de vil have drømmeboligen.

Farvel! Det er langt fra alle, der har råd til at bo i byerne i og omkring København. For mange er det område lukket land.

Der er ikke frit valg på alle hylder, når en familie med to børn skal vælge, hvor den skal slå sig ned.

Hver fjerde kommune er simpelthen lukket land for den type familie, hvis de ønsker at købe et gennemsnitshus, viser en analyse, som Nykredit har lavet.

"En dansk gennemsnitsfamilie uden formue, der i dag vil købe hus i Nordsjælland, København eller Aarhus, må enten gå på kompromis med husets stand eller størrelse eller flytte kommune, hvis de ønsker at købe et gennemsnitlig hus," siger forbrugerøkonom i Nykredit, Johan Juul-Jensen, til epn.dk.

Tommelfingerreglen

Han har taget udgangspunkt i et parcelhus på 144 kvm og en gennemsnitsfamilie, der har en indtægt på 750.000 kr.

Bankerne og realkreditinstitutterne har mere eller mindre faste tommelfingerregler for, hvor stor husstandsindkomsten skal være i forhold til boligens værdi. Grænsen er typisk mellem 3 og 3,5. I Nykredit tager man udgangspunkt i 3,5. Det betyder, at købsgrænsen for gennemsnitsfamilien er en bolig til 2.625.000 kr.

Udover forholdet mellem husstandsindkomst og boliggæld er det månedlige rådighedsbeløb et vigtigt pejlemærke. Hvor meget har husstanden tilbage til sig selv, når alle faste udgifter er betalt. Et rådighedsbeløb på knap 13.500 kr. er standardanbefalingen for en familie med to voksne og to børn.

Vil ikke genere nogen

"Rådighedsbeløbet er et af realkreditinstitutternes redskaber til at vurdere låntagers kreditværdighed, og begrænsningerne er ikke opstillet for at genere nogen. Låntager og långiver har en fælles interesse i, at lånet ikke er større end, at der er råd til uforudsete udgifter mv.," siger Johan Juul-Jensen.

Størst krav til rådighedsbeløbet er der, hvis man vil købe bolig på Frederiksberg. Her skal husstandsindkomsten være over 1,5 mio. kr. København ligger også højt med et krav om en indtægt på 1,4 mio. kr. I Aarhus kan man nøjes med en indtægt lige under 1 mio. kr.

"Det betyder selvsagt ikke, at disse kommuner består af lutter millionærer, men nytilflyttere og nye boligejere, vil som udgangspunkt have en stærkere privatøkonomi end gennemsnittet," siger Johan Juul-Jensen.

Hvor er der råd?

Tallene er ikke alt afgørende for, om man får lov til at købe en bolig, men de kan betragtes som et vigtigt pejlemærke, mener Nykredit-økonomen.

"Man kan få en fornemmelse for, hvor man har råd til at bo. Det kan jo være, at det vil være naturligt at se sig om udenfor de store byer, hvis man vil have drømmeboligen."

BRANCHENYT
Læs også