Ikea løfter de amerikanske mindstelønninger

Mindstelønnen vil blive hævet betragteligt for Ikea-medarbejderne i USA.

Ikea-medarbejdere i USA får hævet mindstlønnen med 17 pct. Det svarer til, at de vil få omkring 58,5 kr. i timen. Foto: Jack Dempsey/AP

Den svenske møbeldetailkæde med fokus på lavprissegmentet vil løfte sine amerikanske mindstelønninger betragteligt. Den mindste timeløn bliver løftet med 17 pct. til 10,76 dollar, hvilket svarer til 58,5 kr. i timen, imens den føderale mindsteløn i USA er sat til 7,25 dollar i timen, svarende til 39,5 kr. De enkelte stater kan have egne regler om en højere minimumsløn.

Ikea meddeler også, at koncernens mindsteløn vil variere fra region til region, hvor der bliver taget hensyn til leveomkostningerne. Ikea har betydelige aktiviteter i USA, hvor koncernen i alt har 38 butikker med 13.120 ansætte. Ikea vurderer, at omkring halvdelen af de ansætte vil få et løft i lønnen med den nye ordning.

Priserne består

Ikea beretter, at den nye mindsteløn vil være en betydelig investering for koncernen, men det vil ikke påvirke Ikeas priser. Yderligere stemmer det godt overens med Ikeas politik om, at de ansatte skal have en bedre hverdag.

Den amerikanske modetøjdetailkæde GAP meddelte i februar, at koncernen vil sætte sin mindste timeløn til 9 dollar i 2014 og at den vil blive hævet til 10 dollar i 2015.

Vand på Obamas mølle

Den amerikanske præsident Barack Obama har flere gange været fortaler for at løfte den føderale minimumsløn, hvor der har været fremlagt i lovforslag om løfte minimumslønnen gradvist så den i 2016 kommer op på 10,10 dollar i timen.

Den amerikanske minimumsløn er dog suspenderet når det gælder arbejdskraft, hvor den ansatte får drikkepenge, så her kan timelønnen være nede på blot 2,13 dollar plus drikkepenge.

BRANCHENYT
Læs også