Styrelse afviser forskelsbehandling af ældre

Moderniseringsstyrelsen mener ikke, at ældre forskelsbehandles i staten, selvom de fyres oftere.

- Det er ikke rimeligt, at man skal frygte for sit job, bare fordi man er over 50, sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i sin seneste nytårstale. Foto: Per Folkver/Polfoto

- Det er ikke rimeligt, at man skal frygte for sit job, bare fordi man er over 50.

Sådan lød det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i årets nytårstale, hvor hun også understregede, at hun ville tage ældres deltagelse på arbejdsmarkedet alvorligt:

- Gennem mange år har vi talt om, hvor vigtigt det er, at alle bliver længere på arbejdsmarkedet. Det skal vi naturligvis tage alvorligt, sagde hun.

Hver anden fyring

 Men nu viser nye tal fra Finansministeriet, at staten fyrer langt flere folk over 50 år, end deres andel af arbejdsstyrken på papiret svarer til.

Faktisk var hver anden fyring blandt statens ansatte i 2012 af en person over 50 år, selvom kun godt to tredjedele af arbejdsstyrken er i den aldersgruppe.

Og andelen af ældre, der fyres er desuden steget under den siddende regering. I 2010 var det godt 44 procent af de afskedigede i staten, der var over 50 år, og samme billede går igen, hvis man ser på ældre over 60 år.

Stigende fænomen

Den aldersgruppe stod for 15,7 procent af afskedigelserne i 2010, men det er vokset til 18,9 procent i 2012, selvom folk over 60 år i hele perioden har ligget på godt 11 procent.

Men selvom der afskediges forholdsvis flere ældre end deres antal på papiret berettiger til, så er der ikke tegn på, at staten forskelsbehandler, lyder det nu fra Moderniseringsstyrelsen, der har udarbejdet opgørelsen over afskedigelser af ældre for Finansministeriet.

- På baggrund af sager ført ved Ligebehandlingsnævnet, domstolene eller i det fagretlige system er der ikke indikationer på, at der eksisterer et generelt problem med forskelsbehandling på grund af alder i forbindelse med afskedigelser på statens område, anfører direktør i Moderniseringsstyrelsen, Niels Gotfredsen i et skriftligt svar til Ritzau.

BRANCHENYT
Læs også