Lundbeck-direktør i flæsket på pressen

Det er medierne, som har fejlet, siger Lundbecks forskningsdirektør Anders Gersel Pedersen i debatten om sammenhæng mellem faldende forbrug af antidepressiver og selvmordsforsøg.

Foto: Martin Lehmann

Medicinalkoncernen Lundbecks forskningsdirektør Anders Gersel Pedersen går i kølvandet på et nyt studie om antidepressiver direkte i flæsket på danske medier.

Det amerikanske studie fra Harvard Medical School konkluderer ifølge dagbladet Politiken, at i takt med, at forbruget af antidepressiver i USA er faldet, er antallet af selvmordsforsøg steget. Faldet i forbruget skete efter advarsler om, at medicinen kan øge risikoen for selvmordsforsøg.

Også herhjemme har der kørt en voldsom debat af samme karakter, der er observeret et fald i forbruget af pillerne, og antallet af forsøg på selvmord er steget.

Anders Gersel Pedersen kalder udviklingen chokerende og ser lighedei dansk presse. ”Såkaldte uafhængige eksperter som Peter Gøtzsche", en stærk medicinalkritisk leder af Det Nordiske Cochrane Center, har fået masser af spalteplads, mens Lundbeck er blevet betragtet som ”den store stygge ulv”, mener han.

”Medierne bør gribe i egen barm og spørge sig selv: Hvad er det egentlig for en udvikling, vi har været med til at drive? Jeg er sikker på, at sundhedsmyndighederne vil kigge på det her og overveje, hvilke konsekvenser undersøgelsen skal have. Men myndighederne har faktisk været meget omhyggelige med ikke at udtale sig skråsikkert om en eventuel risiko ved medicinen. Det er medierne, som har fejlet. De har været ukritiske, har overfortolket data og har lavet skandalehistorier på et mangelfuldt faktuelt grundlag.”

Peter Gøtzsche mener, at studiet er upålideligt:

”…både den amerikanske og den engelske lægemiddelstyrelse har vist, at depressionspiller øger selvmordsadfærden hos børn og unge, og andre har vist, at denne risiko øges med dosis, ganske som man ville forvente«, siger Peter Gøtzsche til Politiken.

BRANCHENYT
Læs også