Danskerne er millionærer

Danskerne er i gennemsnit god for godt 1 mio. kr.

Hver dansker råder over en nettoformue på 1.086.000 kr.

For første gang siden 1994 er den gennemsnitlige danskers gæld faldet.

Helt præcist mindskede hver indbygger i Danmark i 2013 sin gæld med 1.664 kr. Det fremgår af nye tal fra Danmarks Statistik.

Resultatet kræver dog en vis uddybning. For egentlig steg husholdningernes gæld med 1,5 mia. kr., men da vi samtidig blev flere indbyggere, så bliver det altså til et gennemsnitligt fald.

"Faldet afspejler, at vi sidste år fik flere penge mellem hænderne, takket være skattelettelser og højere realløn, og at fremgangen ikke blev omsat i højere forbrug," forklarer privatøkonom i Danske Bank Las Olsen.

En lille bid af et stort æble

Han minder om, at også konverteringen af kapitalpensionen til den nye alderspension kan have spillet ind, fordi danskerne kan have brugt en del af pengene til at betale af på gælden.

Selvom danskernes gæld er blevet mindre, så er det fortsat mange penge, som husholdningerne skylder væk.

Gælden kan således samlet opgøres til 487.000 kr. pr. indbygger.

"Det afspejler, at vi i stor stil sparer op på anden vis - først og fremmest via pensionsopsparing. Vi bruger stort set de penge, der er tilbage efter skat og pensionsindbetaling, og sådan har det været gennem hele krisen. Men vi bruger ikke længere langt mere, som vi gjorde før krisen, hvor gælden derfor voksede markant," forklarer Las olsen.

Selvom vi ifølge statistikken er blevet rigere, er det dog ikke det samme som, at vi føler os rigere.

Camilla Skovsbo Erichsen, forbrugerøkonom, Sydbank

Danskerne blev rigere

Putter man danskernes formue ind i ligningen, så viser det sig, danskerne blev rigere i 2013.

Nettoformuen, der er et udtryk for danskernes formue (eksempelvis boligværdi og pensionsopsparingen) fratrukket gælden, steg således med 3,9 pct. i 2013 svarende til et svimlende beløb på 230 mia. kr.

Fremgangen på aktiemarkederne forklarer en stor del, for de finansielle aktiver tegner sig med 150 mia. kr. for langt den største fremgang.

1 mio. kr. pr. mand

Dertil kommer boligformuen, der voksede med 82 mia. kr., hvilket samlet bringer danskernes nettoformue op på 6.093 mia. kr. Det svarer til, at hver dansker råder over en nettoformue på 1.086.000 kr.

"Selvom vi ifølge statistikken er blevet rigere, er det dog ikke det samme som, at vi føler os rigere. For eksempel er en stigning i pensionsopsparingen formentlig ikke noget, der får den gennemsnitlige dansker til at føle sig mere velhavende," lyder det fra Sydbanks forbrugerøkonom Camilla Skovsbo Erichsen.

Hun peger på, at noget mere "håndgribeligt" som eksempelvis lønsstigningerne i højere medvirker til, at danskerne føler sig rigere.

Det vil formentlig hjælpe i de kommende år, hvor der er stillet reallønsstigninger i udsigt.

BRANCHENYT
Læs også