Så kom der gang i drømmeboligerne igen

Villaer og lejligheder i den tunge prisklasse bliver efterspurgt i stigende omfang.

Liebhaverboliger er blevet mere efterspurgt siden 2011. Foto: JP Liebhaverboliger er blevet mere efterspurgt siden 2011. Foto: JP

Eget palæ og egen pool, udsigt over Øresund eller måske Aarhus Bugt, kvadratmeter i hundredvis og værelser i massevis.

Flere og flere danskere giver efter for drømmen om en bolig i den absolutte topklasse.

Efter et markant dyk i efterspørgslen under den økonomiske krise mærker landets ejendomsmæglere med speciale inden boliger i den høje prisklasse klar fremgang.

Tal for ejendomsmæglernes statistik-portal Boligsiden.dk viser, at der alene i årets første knap seks måneder er solgt 161 boliger til 8 mio. kr. eller mere.

Gang i salget

Det skal ses i lyset af, at der i hele 2011 blot blev solgt 100 boliger i samme kategori i Danmark.

Fakta

Antallet af villaer og lejligheder solgt til en pris på 8 mio. kr. eller mere (årstal):

Villaer Lejlighed
2010 107 12
2011 89 11
2012 145 19
2013 208 45
2014 134 27

Kilde: Boligsiden.dk

"Tallene dokumenterer, at der er kommet mere gang i salget af de dyre boliger. Langt de fleste af boligerne er beliggende i Nordsjælland og i København og Aarhus," fortæller kommunikationsdirektør for Boligsiden Birgit Daetz til epn.dk.

Hun hæfter sig samtidig ved, at de pristunge boliger har fået større vægt på markedet.

Knap 1 pct. af det samlede marked er omfattet af villaer til mere end 8 mio. kr., mens lejlighederne tegner sig for 0,41 pct. af markedet. Det er en pæn fremgang fra henholdsvis 0,45 pct. og 0,14 pct. for tre år siden.

Gamle penge på banen

Liebhavermægleren Jan Fog har også bemærket fremgangen på markedet.

"Vi havde nogle fantastiske år inden finanskrisen, da der blev købt og købt, selvom priserne var astronomisk høje. Nu ser vi, at alle de gamle penge er der stadigvæk, og nu er de begyndt at bruge af dem igen," fortæller Jan Fog og fortsætter:

"Vi har haft et fantastisk halvår og solgte alene i maj otte boliger. Det er altså mange."

Forklaringen skal findes de forbedrede økonomiske udsigter og det stabiliserede boligmarked. Samtidig er det på grund af de lave renter billigt at låne penge for den del af liebhaveraspiranterne, der skal have hjælp til at finansiere købet.

Prisen er faldet

Dertil kommer, at priserne på de huse, der er handlet, er faldet en smule. Boligsiden.dk har registreret en gennemsnitlig handelspris på knap 10,6 mio. kr. for de 134 solgte villaer i år. Det er lidt mindre end de 11,3 mio. kr., der var gennemsnittet i 2011.

Samme udvikling har man set blandt de dyreste lejligheder, der i 2011 kostede 10,7 mio. kr. i snit, men nu er nede i 9,8 mio. kr.

Det skal dog tages med et vist forbehold, da enkelte store salg kan have stor betydning for gennemsnitsprisen, når der er et forholdvis begrænset antal sager.

Læs også
Den gyldne allé

BRANCHENYT
Læs også