Ny app holder styr på færdselsreglerne

Hvor stærkt må man køre i ferielandet, og hvordan er promillegrænserne?

I tvivl om færdselsregler i ferielandet? Få svaret i app'en "Rejser til udlandet" eller "Going Abroad". Illustration: Europa-Kommissionen

Hvor stærkt må man køre på vejene, kan man køre videre efter at have drukket en øl og skal man bruge hjelm på cykelturen?

Hvis du ikke helt har styr på færdselsreglerne for sommerens feriemål, er der hjælp at hente fra EU-Kommissionen, der op til ferien har fået udarbejdet en ny app, som samler de mest relevante oplysninger, som ferierejsende kan have brug i et andet land.

Til iPhones, Android og Windows

"Going Abroad" eller "Rejser til udlandet" hedder app'en, som kan downloades til både iPhones, Android og Windows-smartphones.

Der kan ske gratis fra Apple Store, Google Play eller Windows Phone Store, og formålet fra EU-Kommissionens side er - udover at give brugerne et anvendeligt værktøj i hånden - at begrænse antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken.

Læs mere om app'en hos Europa-Kommissioen.

App'en giver nemlig information om de emner, der indebærer den største risiko for trafikulykker. Det gælder bl.a. hastighedsgrænserne, promillergrænser, regler om trafiklys og brugen af mobiltelefoner.

Samtidig fortæller den også om krav til brug af sikkerhedsseler i biler samt hjelme for motorcyklister og cyklister.

Forskelle fra land til land

"Sommerferien er den travleste periode på vejene i Europa, men mange rejsende er ikke klar over, at regler og vejskilte er forskellige på tværs af EU.

App'en "Rejser til udlandet" gør det nemmere at tage bilen til udlandet, fordi den giver bekvem og brugervenlig information," lyder det fra Siim Kallas. Esteren er næstformand for Europa-Kommissionen med ansvar for transport.

Tjekkerne drikker mest øl, men ...

Måske ved du i forvejen, at tjekkerne er det folkefærd i verden, der drikker mest øl. 419 flasker bliver det til om året ifølge en undersøgelse fra Financesonline.

Men de skal sørge for at gå hjem, for promillegrænsen i Tjekkiet er 0,0!

Tyskerne er nummer tre på listen med 299 flasker. I Tyskland er promillegrænsen 0,5, dog med undtagelser. Nye bilister med mindre en to års erfaring og under 21 år har en promillegrænse på 0,0. Det samme har professionelle bilister.

Tyskland har også indført en regel om, at der skal være mindst en gul sikkerhedsvest i bilen. Udover advarselstrekant har nogle lande også krav om en førstehjælpskasse.

Flere lande forlanger desuden en ildslukker i bilen.

BRANCHENYT
Læs også