Sagsbehandlerne på jobcentrene ser ikke kun på kvalifikationerne hos de ledige.
Ledige, der møder op til samtale på jobcenteret, kan godt regne med, at sagsbehandleren har en holdning til deres hår, piercinger og hygiejne. Det skriver Avisen.dk.
Og den lediges fremtoning og udseende vil blive taget op, hvis sagsbehandleren mener, det er relevant.
Det siger Dansk Socialrådgiverforening og jobcentrene til Avisen.dk.
"Socialrådgivere kan være nødt til at fortælle ting til de ledige, som andre ikke fortæller dem. Vi kan forhåbentlig formidle nogle iagttagelser, der kan skabe forandringer hos borgeren," siger Niels Christian Barkholt, næstformand i Dansk Socialrådgiverforening til Avisen.dk.
De ledige kan lige så godt vænne sig til de personlige råd, for det går virksomheder op i, mener jobcentrene.
"Nogle får råd til at skrive ansøgninger, mens andre måske bliver vejledt om deres generelle adfærd. Personlig hygiejne, tatoveringer og piercinger kan også være del af vejledningen," siger Michael Kornager, centerchef for de københavnske jobcentre til Avisen.dk.
Men grundlæggende fjerner bemærkninger om udseende fokus fra det vigtigste, mener Bent Greve, arbejdsmarkedsforsker ved RUC.
"Det er bekymrende, at man går så meget op i personlig fremtoning og ikke kigger på, hvad folk kan fagligt. Man burde starte med det faglige," siger han til Avisen.dk.
Peder Bæk, fra græsrodsbevægelsen "Behandl os ordentligt", der kæmper for lediges vilkår, er nervøs for at fokus på udseende ødelægger de lediges selvtillid.
"Kommentarer om personlighed og fremtoning trykker selvtilliden for de ledige længere ned, end den er i forvejen. De risikerer at knække psykisk," mener han.
I Dansk Arbejdsgiverforening (DA) ser man dog ikke noget problem i den personlige vejledning. Og når det kommer til langtidsledige kan det være ekstra vigtigt, lyder det.
"Så er det endnu mere legitimt, at jobcenteret går ind og siger, okay, hvordan kan vi gøre dig attraktiv for arbejdsmarkedet," siger Flemming Dreesen, ansættelsesretschef i DA til Avisen.dk