Superlaks holdes fra forbrugere på 25. år

25 år efter udviklingen af en genmodificeret og hurtigtvoksende lakseart er fisken, der har fået tilnavnet Frankenfish, stadig bag tremmer hos opfinderfirmaet.

Foto: Bo Svane

Frygt for, hvad det kan gøre ved naturen, hvis den genmodificerede lakseart, der vokser næsten dobbelt så hurtigt som naturligt forekommende laks, slipper fri, har betydet, at fisken AquaBounty AquAdvantage Salmon på 25. år holdes i bassiner hos de amerikanske bagmænd.

Det skriver avisen The Star ifølge Ingeniøren.

For 25 år siden ansøgte AquaBounty om tilladelse til at sælge den nyudviklede lakseart, men først i 2010 kom myndighedernes første godkendelse af den hurtigtvoksende fisk, der som resultat af genmodificeringen har fået tilnavnet Frankenfish.

Få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

Myndighederne konkluderede i første omgang, at Frankenfish ikke udgjorde nogen sikkerhedsrisiko, men miljøforkæmpere har i tiden siden 2010 med stor succes bekæmpet salget af fisken, der stadig ikke er at finde noget sted uden for de topsikrede produktionssteder i det østlige Canada og i Canada.

I fiskefængslet, der befinder sig i Bay of Fortune, som ligger mellem Nova Scotia og Newfoundland, er der i seneste to år blevet udviklet og fremstillet fiskeæg, mens 62 ton svarende til 100.000 genmodificerede fisk, er vokset videre op på sikrede faciliteter i Panama. De er med meget få undtagelser alle blevet destrueret på grunden, der omsluttes af 17 barrierer, som skal forhindre levende fisk i at slippe ud i naturen. Udover barrierer, bevogtes produktionen af hundevagter og videokameraer, efter at Greenpeace tilbage i 2001 trængte ind på stedet.

Når og hvis godkendelsen af de genmodificerede fisk nogensinde kommer igennem, vil det med stor sandsynlighed blive det første genmodificerede dyr, som godkendes til fødevareproduktion.

Læs også
Top job