Landets travleste hæveautomat ligger ved Christiania

Travlheden skyldes trafik, mener banker. Men kunderne har en noget anden forklaringen.

Flere af de erhvervsdrivende på Christianshavns Torv tør ikke spå om, hvor folk går hen med deres kontanter.  Foto: Thomas Borberg

Danmarks mest aktive hæveautomater ligger lige ved siden af fristaden Christiania, hvor hashpusherne omsætter for omkring en milliard kroner om året. Danske Bank og Nordea har i alt fem hæveautomater på Christianshavns Torv.

Bankerne mener, at de mange transaktioner skyldes trafik:

»Christianshavn er et trafikalt knudepunkt og bindeled mellem Indre by og Amager, så der er rigtig mange mennesker, der passerer Christianshavns Torv hver eneste dag. Derfor er det naturligt, at hæveautomaterne er meget populære,« lyder det fra chef for pengeautomatafdelingen i Danske Bank, Henrik Ploug.

Otte skulle købe hash

Det var lidt andre svar, der kom, da metroxpress tog til Christianshavn for at spørge folk, hvad kontanterne skulle bruges til.

Ud af 10 tilfældige mennesker, der i går stod i kø til at hæve penge ved Danske Banks to automater, svarede de 8, at de skulle på Christiania og købe hash eller skunk.

»Jeg skal på Staden og købe hash. Jeg hæver kun penge her, fordi Christiania er i nærheden,« siger Markus, der ikke ønsker at oplyse sit efternavn.

Hæver fem gange om ugen

Det samme gælder for Oliver, der er næste mand i køen.

»Jeg skal købe hash på Christiania. Jeg hæver her omkring fem gange om ugen, inden jeg skal ned og handle i Pusherstreet,« siger han.

Flere af de erhvervsdrivende på Christianshavns Torv tør ikke spå om, hvor folk går hen med deres kontanter. Men hos blomsterhandleren på torvet, der ligger med udsigt til Danske Banks to hæveautomater, lyder det, at man ikke modtager særligt mange kontanter.

»Folk står i kø ved hæveautomaterne fra morgen til aften. Det gør de altid,« siger en medarbejder.

Metroxpress kender kildernes identitet.

Læs også